Politicienii britanici sustin ca numarul infractiunilor a scazut, dar de fapt atacurile cu arme albe s-au dublat in ultimii 2 ani.

Numarul criminalilor periculosi pe strazile din Marea Britanie s-a dublat in doi ani, in medie 175 de oameni sint jefuiti sub amenintarea cutitului in fiecare zi, numarul victimelor fiind de 110 anul trecut si de 69 acum doi ani.

Oficialii britanici, parlamentarii si ONG-urile s-au declarat socati de aceste cifre si au sustinut nevoia unor masuri pentru combaterea atacurilor armate. Statisticile au fost realizate de Centrul londonez pentru studii despre crime si justitie, pe baza unor date furnizate de Ministerul de Interne.

Unu din cinci tilhari isi ameninta victimele cu cutitul, numarul furturilor de pe strada in care s-a folosit un cutit a crescut de la 25.500 in 2005 la 64.000 din aprilie 2006 pina in aprilie 2007. S-a observat o crestere alarmanta a folosirii cutitelor in diverse atacuri: de la luptele de strada intre persoane in stare de ebrietate la tilharii si violuri.

Andrew Holland, un baiat de 16 ani, a fost injunghiat in Bolton saptamina trecuta. Vineri noapte, un barbat a incercat sa injunghie un ofiter de politie prin geamul deschis al unei masini de patrulare in Newcastle. Atacurile si datele relevate de studiul citat ii obliga pe laburisti sa recunoasca faptul ca in general criminalitatea violenta nu a scazut, asa cum s-au laudat ei, iar conservatorii vor profita de ocazie pentru a cere actiuni mai eficiente de combatere a criminalitatii si comportamentului antisocial in general. Guvernul a recunoscut ca nu a facut tot posibilul pentru a contracara Ącultura de gasca" a tinerilor care poarta cutite.

John Denham, fost presedinte al comisiei pentru afaceri interne a parlamentului, a cerut tribunalelor sa implementeze pedepse mai dure pentru cei care poarta cutite pe strada. Anul trecut, guvernul a crescut pedeapsa maxima pentru posesia unui cutit de la doi la patru ani de inchisoare. Cu toate acestea, infractorii au o scapare: pot iesi din inchisoare pe cautiune.

Alti analisti considera insa ca problema nu se va rezolva prin astfel de masuri, iar violenta va scadea numai atunci cind cauzele ei sociale - saracia si inechitatea - isi vor gasi o solutionare.