Rep. D-le presedinte, va multumesc pentru ca ati acceptat aceasta intilnire fulger, oarecum piratereasca, desi sunt sigur ca nu va mai amintiti de mine.
T.B. Ha-ha-ha! Hai mai, nea' Mihai, crezi c-am uitat intilnirile alea sporti
Rep. D-le presedinte, va multumesc pentru ca ati acceptat aceasta intilnire fulger, oarecum piratereasca, desi sunt sigur ca nu va mai amintiti de mine.
T.B. Ha-ha-ha! Hai mai, nea' Mihai, crezi c-am uitat intilnirile alea sportive si culturale pe care le organizati voi acolo-n Bulevardul Titulescu...

Rep. Interesant, dar...
T.B. Erau, par'-mi-se, la restaurantul ala..."Sport", parca!

Rep. Exact! Acum s-a desfiintat.
T.B. Habar n-am, pentru ca eu am venit acolo doar din cauza voastra!

Rep. Nu-i adevarat, prima data cistigasera handbalistele mele de la "Rapid" Cupa Campionilor Europeni, iar Basescu era ministrul Transporturilor care...
T.B. Lasa, mai, sa nu-mi spui si tu ca eram populist!

Rep. Nu spun!
T.B. De ce nu m-ai mai cautat de-atunci?

Rep. Pentru c-ai ajuns primar, nea Traiane!
T.B. Si... ce-are... (cuvint cenzurat de autor) cu Prefectura?

Rep. Are, nea' Traiane!
T.B. Ha-ha-ha! Ce-are, mai?

Rep. Ca ministru al Transporturilor n-aveam nevoie nici eu si nici altii de dumneata, da' ca primar, ohoo!, iti dai seama citi ar fi vrut sa ti-i aduc ca sa le dai case sau dracu' mai stie ce! Stiu cit esti de boier, ti-l aduci aminte pe ziaristul ala al meu, Laurentiu Solomon, fata de care ai fost ca lumea, acum parca-i la "Gardianul", habar nu mai am...
T.B. Lasa mai, nea' Mihai, tu spune-mi ce-i cu tine, te-ai facut moldovean?

Rep. Daaaa!
T.B. Si lucrezi pentru presedintele Voronin?

Rep. Nu, nea' Traiane. Ziarul "Moldova Suverana" este un fost oficios al Guvernului Moldovei, acesta avind calitatea de fondator, dar caruia nu i-a dat nici un ban, dar... stii cum e, are cititori abonati care au nevoie si de informatii normale despre ce face Guvernul sau Presedentia, pentru ca o parte din jurnalistii de acolo, autodeclarati independenti, sunt pregatiti numai sa acuze permanent, iar aceste institutii doar n-o sa-si publice agenda de lucru si realizarile in Monitorul Oficial!...
T.B. Nea' Mihai, nu te justifica. Uite, eu, ca presedinte al Romaniei, care nu-s ca Iliescu, nu controlez deloc presa, da' daca n-ar fi ziare care sa nu-mi reflecte imaginea a ceea ce fac - mi-as cumpara doua ziare s-o televiziune. La noi, stii si tu, presa-i mai putin invrajbita, te-njura... ha-ha-ha!, da' atunci cind e cazu', indiferent de orientarea politica, reflecta, mai, si p-alea bune.

Rep. Nea' Traiane, doar un pic de rabdare, lasa-ma sa arunc subiectul peste Prut!
T.B. Arunca-l, nene, da' m-arunci si pe mine!

Rep. De ce?
T.B. Pentru ca cine-s adversarii integritatii, independentei si suveranitatii Republicii Moldova sunt inamicii mei personali!

Rep. De ce?
T.B. Presedintele Vladimir Voronin m-a cinstit cu unsprezece mii de sticle de vin si ii sunt dator de cinste.

Rep. Le-ai baut?
T.T. Nu, dar citeva poti bea si tu.

Rep. Fii sigur de asta. Dar sa revenim la ce-ai spus mai devreme!
T.B. Nea' Mihai, daca vrei sa ma... (cuvint licentios cenzurat) la cap cu chestii de care abia alaltaieri am aflat - ai luat plasa, nene! Nu te supara, da' eu am preluat o gestiune lasata de Iliescu si ai lui, inclusiv in plan diplomatic. Te cred, nu gesticula, dar asculta-ma, te rog, acolo, in Moldova, multi isi conserva privilegiile, fie ca sunt romani sau moldoveni proromani, despre care am aflat ca nu-s prea multi. Granturile noastre au fost impartite-n dividente si false raportari contabile. S-a furat ca-n codru! Tu stii ca pina si discursul meu politic a fost o consecinta a ceea ce mi s-a raportat c-ar fi realitate. N-o fi Basescu chiar atit de prost, dar Basescu este Presedinte, iar Basescu nu are de unde sti toate chichitele astea, pentru asta exista tot felul departamente care sunt obligate sa-l informeze pe Basescu. Ce, tu crezi ca presedintele Voronin nu a fost la fel de dezinformat ca si mine? Ne trebuie timp, mai, prietene!

Rep. Bine, bine, dar Republica Moldova a cui este - a Rusiei sau a Romaniei?
T.B. Vezi ca esti copil! Republica Moldova isi apartine siesi si Europei. Este un stat suveran cu care eu, Basescu, vreau sa ma intilnesc in Europa, fie si pentru a mai bea un pahar cu vin din sticlele pe care presedintele Voronin mi le-a trimis. Moldova, nea' Mihai, este un stat independent cu care eu, Basescu, impreuna cu mata', vrem sa cintam "Oda bucuriei" de pe pozitiile unei fraternitati si respect reciproc - doua tari din Europa care trebuie sa fie semnatare istorice ale unei comunitati indestructibile care poarta simbolul U.E.

Rep. Nea' Traiane, te-ai ambalat, dar eu vreu sa stiu ce-i cu limba si istoria care sunt, potrivit multora, comune?
T.B. Te ambalezi tu, ca esti publicist, dar eu nu, problematica limbii si a istoriei am mostenit-o si eu de la nefericitul meu predecesor, Ion Iliescu. Nea' Mihai, afla ca nici acum nu stiu exact ce se intimpla acolo. Crede-ma, ca ma intereseaza!


Mihai Contiu, Moldova suverana - ianuarie 2007


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.