Bani pentru energie
Companiile din domeniul energetic vor putea accesa, in perioada 2007-2013, fonduri de 76 milioane euro de la Uniunea Europeana si de la bugetul de stat, pentru finantarea proiectelor de modernizare si extindere a retelelor de transport si distributie a gazelor, petrolului si energiei electrice, informeaza Mediafax. Cea mai mare parte a fondurilor, respectiv 89%, va proveni de la UE prin programul operational sectorial, axa a patra, iar 11% de la bugetul de stat. Valoarea estimata a cofinantarii din bugetul fondurilor structurale pentru fiecare proiect nu va depasi nivelul de 10 milioane de euro, a declarat, ieri, Adrian Marin, consilier la Organismul Intermediar pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor. Pentru proiectele energetice fondurile se ridica la circa 720 de milioane de euro. Marin a adaugat ca, pentru 2007, fondurile se ridica la doua milioane de euro, sume suficiente insa doar pentru finantarea unor studii de prefezabilitate si fezabilitate. (G.M.)
Mai ieftin la mare
Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc anunta continuarea programului "O saptamana la mare" in perioada 1-15 septembrie, in conditii deosebit de avantajoase. "Deoarece tot mai multi romani aleg din ce in ce mai des sa plece in strainatate, amagiti de multe ori de o promovare agresiva, FPTR considera ca turistii romani trebuie sa fie incurajati sa-si petreaca vacantele in Romania. Scopul nostru este facilitarea accesului la vacante pe litoral a unui numar sporit de persoane si a unei eficiente utilizari a capacitatilor hoteliere de pe litoral", a declarat Daniel Vasilescu, presedintele FPTR. Astfel, pentru 6 nopti cazare, fara servicii de masa, tarifele sunt:109 lei/sejur 6 nopti (hotel 1 stea); 139 lei (hotel 2 stele); 169 lei (hotel 3 stele). Deoarece locurile cuprinse in acest program sunt foarte solicitate vanzarea se va face dupa principiul "primul venit, primul servit" si se adreseaza tuturor categoriilor de turisti romani. (C.S.)
Nitramonia, in lichidare
Cele cinci societati rezultate din divizarea producatorului chimic Nitramonia vor fi lichidate, procedura care presupune vanzarea activelor si disponibilizarea unui numar total de 569 salariati, cu plati compensatorii, a anuntat, ieri, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), potrivit Mediafax. AVAS detine 79,05% din actiunile fiecarei companii, respectiv Nitrofertilizer, Nitroexplosives, Nitroservice, Nitrotrans si Nitrocontrol, iar deciziile de lichidare voluntara au fost aprobate, la sfarsitul saptamanii trecute, in Adunari Generale Extraordinare ale Actionarilor. Astfel, vor fi disponibilizati 161 de salariati de la Nitrofertilizer, 43 de la Nitrotrans, 168 de la Nitroexplosives, 67 de la Nitrocontrol si 130 de la Nitroservice. (G.M.)
Omniasig asigura Armata
Serviciile de asigurare obligatorie de raspundere civila (RCA) a parcului auto al Ministerului Apararii Nationale (MApN) au revenit companiei Omniasig, care a castigat in luna iulie o licitatie organizata in acest sens, a anuntat, ieri, asiguratorul. Contractul a intrat in vigoare in luna august si este valabil la nivel national. Reprezentantii Omniasig nu precizeaza valoarea primei de asigurare, durata politei sau dimensiunea parcului auto. Compania a mai colaborat cu MApN in acest sens si in anul 2003. Firma este prezenta pe piata asigurarilor de 12 ani si detine a treia pozitie in ierarhia companiilor de profil in functie de veniturile din asigurari generale si de viata aferente anului 2006. In primele sase luni ale acestui an, compania a raportat prime de circa 106 milioane de euro, reprezentans o crestere de peste 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut. (F.B.)