O parte insemnata a marilor batalii electorale se va desfasura pe Internet. Politicienii se antreneaza pe bloguri. Iar sosonarii si bagatorii in seama se radicalizeaza pe forumurile ziarelor.

Daca scriai, anul trecut pe vremea asta, o analiza critica tintita asupra vreunuia dintre politicienii mai cu suprafata din Romania, reactiile pro si contra veneau din partea unor cititori angajati, dar nu rabiati. Oameni care te contraziceau sau te sustineau argumentat si care, uneori, iti penalizau derapajele lexicale in buruieni. Acei comentatori incep, din pacate, sa se retraga, excedati de coristii insultelor, de profesionistii atacurilor „la intimidare" si de exegetii pe invers, care iti rastalmacesc articolul pe forum de te fac sa-l mai citesti o data ca sa vezi de unde li se trag argumentele. Nu zic ca nu exista articole cu dedicatie in presa cotidiana sau ca autorii de comentarii politice ar fi niste sfinti lipsiti de simpatii politice personale. Aceste simpatii nu sint o noutate, acum insa ele sint tratate fara crutare si intr-un limbaj din ce in ce mai violent defaimator.

Amuzant-semnificativ e ca acelasi postator care te imbalsameaza in elogii, daca scrii de bine despre favoritul sau politic, te face de doi bani daca iti permiti sa-l critici intr-un alt articol, in ziua urmatoare. Omul, de fapt, nu sta de vorba cu tine, ci cu cei care te citesc. Pe ei incearca sa-i convinga, anticipind probabil ca nu te vei lua la harta cu el pe forum. Care sint reprosurile care ti se adreseaza cu acest prilej: a) ai primit ordin sa-ti schimbi atitudinea, b) esti vindut, c) esti o canalie. Dar ce capete de acuzare ti se aduc daca nu-l slabesti cu observatiile critice pe cutare personaj politic? a) ai primit ordin, b) esti vindut, c) esti o canalie. In schimb, cu acest prilej esti elogiat pentru spiritul tau analitic de adversarii politici ai acestuia, care te sfatuiesc sa-i dai inainte si se mira ca ai uitat cutare si cutare lucru, pentru a-l face de doi bani.

Risti sa ti se adreseze aceleasi caracterizari infamante si daca exprimi o parere invariabil buna despre un anumit politician. Cei care incearca sa te consoleze nu prea pierd vremea cu tine, ci se reped la „postatorii de serviciu" ai partii adverse, incit pe forum se incinge o disputa politica, la nivel de baieti de cartier mai cu pretentii, adeseori fara nici o legatura cu articolul tau. Ceea ce ma face sa cred ca sosonarii partilor adverse, care daca se intilneau inaintea alegerilor din 2004 la intrarea aceluiasi bloc se mascareau unii pe altii, mai si incaierindu-se, se iau la bataie, acum, pe Internet.