Vinerea viitoare, Cotidianul se va distribui impreuna cu un CD continind o selectie din lucrarile lui Chopin, din Colectia SIMFONICA, si o brosura despre compozitor.

Vineri, 24 august, impreuna cu ziarul Cotidianul veti primi un CD continind o selectie din lucrarile lui Frédéric Chopin, precum si o brosura despre viata compozitorului, la doar 7,9 lei. Acest ultim CD al primei serii contine lucrari pentru pian dintre cele mai variate: Poloneza nr. 5 in fa diez minor, Nocturna nr. 1 in si bemol minor, Nocturna nr. 2 in mi bemol major, Valsul nr. 14 in mi minor, Mazurca nr. 5 in si bemol major, Poloneza nr. 3 in la major, Military, Nocturna nr. 13 in do minor, Valsul nr. 1 in mi bemol major, Grande valse brillante, Mazurca nr. 23 in re major, Impromptu nr. 4 in do diez minor, Fantasie-Impromptu si Balada nr. 1 in sol minor. Compozitiile lui Chopin sint interpretate de pianistul Ronan O’Hara la St. John’s Methodist Church, Loughton, Essex, si inregistrate in ianuarie 1995.

Relatia de zece ani dintre George Sand si Frédéric Chopin a dat mult de furca biografilor ambilor artisti. Pe vremea cind a cunoscut-o pe Sand, compozitorul si virtuozul Chopin era un pianist in voga, unul dintre preferatii saloanelor pariziene. Pe George Sand i-a prezentat-o, la o serata, Franz Liszt, unul dintre prietenii cei mai buni ai lui Chopin, insa cei doi nu s-au placut pe loc. Biografiile lui Chopin il citeaza spunind: „Ce antipatica este aceasta Sand! Chiar e o femeie? Eu unul ma indoiesc". Insa, in timp, si datorita unui capriciu de-al scriitoarei, relatia lor s-a inchegat, transformindu-se intr-una dintre cele mai controversate povesti de dragoste ale secolului al XIX-lea.

Biografii lui Sand afirma adesea ca Chopin nu a fost decit o piedica pentru cariera unei femei extraordinare si geniale, iar biografii lui Chopin o considera responsabila pe Sand pentru moartea timpurie a muzicianului, in masura in care l-a privat de ingrijirile ei dupa ce s-au despartit, in 1847. Insa ce se poate citi, printre rinduri, e ca Sand s-ar putea sa-i fi prelungit viata lui Chopin: ftizia nu avea leac pe atunci, iar condamnarea la moarte a compozitorului se prea poate sa fi fost intirziata de ingrijirile materne si dedicate ale scriitoarei.

Din timpul relatiei cu George Sand dateaza unele dintre cele mai importante lucrari ale lui Chopin. Unii biografi sustin ca, in iarna petrecuta in Baleare, Chopin a compus o buna parte dintre cele 24 de Preludii, Scherzo in do diez minor si Poloneza op. 40. In casa pariziana a lui Sand si in castelul ei din Nohant se presupune ca Chopin a compus multe dintre celebrele sale poloneze, mazurci, nocturne, Sonata pentru violoncel si Poloneza-Fantezie in la bemol major. La doi ani de la ruptura de Sand, Chopin murea la Paris, cerind sa-i fie arse cam toate compozitiile nepublicate. Din fericire, apropiatii n-au indraznit sa-i respecte aceasta ultima dorinta, iar o buna parte din opera lui Chopin a fost cunoscuta abia postum.

Cotidianul te trimite la Festivalul International "George Enescu" 2007! Participa la Concurs!