Floraresele s-au adunat de dinaintea orei 12 in fata Palatului Regal, Piata George Enescu, indreptandu-se spre Primaria Capitalei. Doua sute de rromi au inceput astfel mitingul de protest fata de decizia primarului sectorului 3, Liviu Negoita, care l
Floraresele s-au adunat de dinaintea orei 12 in fata Palatului Regal, Piata George Enescu, indreptandu-se spre Primaria Capitalei. Doua sute de rromi au inceput astfel mitingul de protest fata de decizia primarului sectorului 3, Liviu Negoita, care le-a desfiintat punctele de vanzare de pe raza sectorului cu pricina. Protestatarii agitau pancarte si bannere pe care scria: "Vrem stabilitate!", "Vrem egalitate de sanse!", "Vrem comert civilizat!". Flancati de jandarmi si politie, rromii s-au desfasurat pe trotuarul de vizavi de Primaria Capitalei, intetindu-si protestele. "Pe trotuar, toata lumea pe trotuar", au ordonat oamenii in uniforme albastre. "Florarii v-a votat, stop discriminarea", au replicat protestatarii.
"Mitingul este o forma de protest democratica, vizavi de decizia luata de primarul Sectorului 3, decizie prin care domnia sa interzice activitatea de comert, respectiv de vanzare flori pe raza Sectorului 3. Domnia sa a dat o dispozitie prin care toti florarii din sectorul 3 au disparut. In celelalte sectoare, spre paradoxul meu, bine-mersi, n-au nimic impotriva florarilor" a declarat deputatul Nicolae Paun (...) Primarul General are un protocol semnat cu Asociatia Florarilor, protocol care nu a fost respectat. "Li s-a promis ca in vreme de un an de zile, un timp relativ scurt, va elabora o gandire, o metodologie, prin care si un mobilier pentru toata capitala. Nu s-a intamplat asa ceva! Acum am ramas in urmatoarea situatie: in cinci sectoare se comercializeaza flori, intr-unul, sectorul 3, deloc. (...) Exista o hotarare de consiliu general din luna a saptea, 2007, care spune ca primarii de sector nu pot desfiinta activitatea de carte si, respectiv, flori din sectoarele dumnealor. Le pot resistematiza, le pot reordona, dar nu le pot desfiinta. Si la sectorul 3 exista acest paradox de documente care ii contrazice si pe primar si pe consiliul general"
Cu jalba la Murgeanu
La orele pranzului, o delegatie de florarese sustinuta de Florin Georgescu, presedintele Asociatiei Florarilor, presedintele Partidei Romilor, Nicolae Paun si presedintele Asociatiei Nationale pentru Romi, Bumbu Gruia, a intrat in primarie, solicitand o intalnire cu primarul Adriean Videanu. Edilul lipsind, florarii s-au intalnit cu viceprimarul Razvan Murgeanu. Dupa o ora de discutii, florarii au parasit, cate unul, biroul viceprimarului nemultumiti, Murgeanu pasand problema in curtea primarului general, in ideea ca numai dumnealui ar putea sa le rezolve problemele, deci sa astepte ca acesta sa soseasca la primarie. Florin Georgescu a acuzat municipalitatea ca nu a respectat protocolul semnat intre Asociatie si Primaria Capitalei, in special fundamentarea unui proiect care sa reglementeze activitatea florarilor. Florarii au protestat si fata de decizia primarului Negoita prin care acestia sunt obligati sa vanda flori doar in perioada 1 martie - 15 noiembrie, acest tip de comert fiind considerat activitate sezoniera. Georgescu a spus ca mitingul de ieri a fost aprobat pe 15 august, in timp ce, dupa o zi, primarul Negoita a dat decizia ca toate punctele de vanzare a florilor sa fie desfiintate si i-a somat pe florari ca pana pe 20 august sa evacueze toate chioscurile si tonetele de vanzare a florilor din sectorul 3.
In 2006, Municipalitatea a incheiat un protocol cu Asociatia Florarilor prin care Primaria Capitalei se implica, prin Consiliul General al Municipiului Bucuresti, in reglementarea comertului stradal cu flori. Aceasta decizie urma sa fie luata, potrivit protocolului, la data de 18 iunie 2007. Noile regulamente prevedeau ca florile sa fie vandute in chioscuri moderne, dotate cu aer conditionat si case de marcat, in timp de punctele de vanzare improvizate (corturi de celofan etc) sa fie desfiintate.
foto: EPA Scandal pana la ora 19
Protestele florarilor au continuat si dupa expirarea timpului acordat de primarie, ora 16.30, la sediul Primariei sectorului 3. La inchiderea editiei, delegatia florarilor s-a intalnit cu arhitectul sectorului 3, Stefan Dumitrascu, care le-a spus ca hotararea Consiliului Local privind vanzarea florilor doar in florariile special amenajate, incepand de ieri, ramane valabila. Primaria sectorului 3 a sustinut ca desfiintarea tonetelor de flori este o actiune legala. "S-a procedat la desfiintarea tuturor locatiilor cu flori din sectorul 3, iar in lipsa unui acord de prelungire a valabilitatii hotararilor Consiliului Local nr. 41/2001 si 50/2005, Primaria nu a putut autoriza acest tip de activitate", se arata intr-un comunicat.
Catre orele 19, florarii si-au incheiat protestul, dupa ce Stefan Dumitrascu, citat de Mediafax, le-a transmis ca astazi va fi discutata, in Comisia domeniului public, problema avizului de functionare a tarabelor de flori din sectorului 3, urmand apoi ca in cel mai scurt timp sa fie convocata Comisia de urbanism pentru a decide exact cate locatii stradale de vanzare a florilor vor fi si ce dimensiuni trebuie sa aiba tarabele pentru a primi autorizatia de functionare.
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.