AVAS a prelungit cu o luna valabilitatea ofertelor de vinzare a celor doua companii, pentru ca acestea nu au terminat discutiile cu ofertantii.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a prelungit cu 30 de zile termenul de valabilitate a ofertei de privatizare a companiilor Electroputere Craiova si IAR Ghimbav pina pe 18 septembrie, respectiv 21 septembrie, a anuntat institutia. In cazul Electroputere, decizia este justificata de faptul ca nu s-au terminat negocierile cu firma cistigatoare, Al-Arrab, iar oferta este inca in derulare, ne-a spus Laszlo Gyerko, vicepresedinte AVAS pe probleme de privatizare. Acesta spune ca exista mai multe articole in divergenta la care se negociaza in continuare, insa, pina in prezent, nu au existat obstacole de netrecut. La IAR Ghimbav, valabilitatea ofertei a fost prelungita din nou, pentru a patra oara, pina pe 21 septembrie, pentru a da posibilitatea AVAS sa finalizeze negocierile cu ofertantul Eurocopter. Negocierile cu Eurocopter au fost reluate in luna iunie, dupa ce AVAS a aprobat contestatia producatorului european de elicoptere privind posibilitatea de a completa documentele care atesta criteriile de participare si de precalificare la negociere.

Si reprezentantii Al-Arrab, si cei ai lui Eurocopter au fost invitati la discutii, insa doar cei ai companiei franceze au confirmat prezenta miercuri, 22 august. Reprezentantii Al-Arrab nu au vrut sa se prezinte, trimitindu-si reprezentantii legali, Casa de avocatura Bostina si Asociatii. „Este dreptul lor legal sa procedeze astfel", precizeaza Gyerko. Potrivit AVAS, prelungirea termenului de valabilitate a ofertei pentru Electroputere este cauzata si de dificultatile cu care avocatii corespondeaza cu arabii care solicita sa fie pusi la curent cu orice clauza negociata, fara insa ca aceasta sa-i determine sa vina personal in Romania. „Nu pot si nu vreau sa mai estimez cind se va termina procesul de privatizare a Electroputere, deoarece am mai facut o estimare si nu a fost cum am crezut. Noi am vrea ca intr-o luna sa finalizam tot, insa nu se stie", a mai spus oficialul AVAS.

AVAS mentioneaza ca deciziile au fost adoptate in baza unor prevederi legislative care permit institutiei publice implicate in privatizare sa prelungeasca termenul de valabilitate a unei oferte de vinzare pentru perioade succesive care nu pot depasi 30 de zile fiecare si care nu pot insuma mai mult de 180 de zile.

Electroputere este una dintre cele mai mari companii din portofoliul AVAS.

Firma si-a diminuat pierderile in primele sase luni cu 53,4%, la 11,27 milioane de lei, pe fondul scaderii cheltuielilor totale cu 30%, la 81,5 milioane de lei (25,5 milioane de euro). Cifra de afaceri a companiei a avut acelasi trend descrescator, de la 71 de milioane de lei in primul semestru din 2006 la 62,3 milioane de lei in intervalul ianuarie-iunie din acest an.

IAR Ghimbav a raportat in primul semestru o cifra de afaceri neta de 49,66 milioane de lei, de peste doua ori mai mica fata de anul trecut. Profitul companiei s-a restrins in sase luni cu 36,7%, la 8,08 milioane de lei.