Potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane, rezultatele politistilor romani care au actionat impreuna cu colegii lor din cadrul Brigazii Mobile a Chesturilor din Bologna, Torino si Roma, precum si pe langa Serviciul de Cooperare internationala Politieneasca al Directiei Centrale, au fost apreciate de catre Nicola Cavaliere, directorul general adjunct al al Sigurantei Publice din Ministerul de Interne din Italia si, totodata, adjunct al sefului Politiei de Stat. Intr-o scrisoare de multumire adresata sefului Politiei Romane, Nicola Cavaliere sublinia ca "activitatile desfasurate in comun demonstreaza pe de o parte eficienta actiunilor noastre comune, iar pe de alta parte ne conduc la concluzia ca este necesar ca acestea sa continue".
Proxeneti arestati
Colaborarea dintre autoritati a presupus integrarea politistilor romani in echipaje speciale, formate in cadrul birourilor de Chestura din Torino, Bologna si Roma. In acelasi timp, in Romania au venit anchetatori italieni din Serviciul Central Operativ si din cadrul biroului Interpol, pentru a coopera cu politistii bucuresteni, in vederea localizarii si a arestarii persoanelor date in urmarire in Italia care s-au refugiat in Romania. Munca de cercetare si investigare in cadrul acestor misiuni a avut drept scop identificarea romanilor care au comis infractiuni sau sunt suspecti de comiterea unor astfel de fapte. Astfel, s-a reusit stabilirea identitatii reale a peste 40 de persoane, la care se adauga asistenta furnizata Politiei italiene in cursul unor operatiuni care au condus la retinerea a 21 de femei romance, identificate prin intermediul fotosemnalarilor. De asemenea, s-a reusit arestarea a 21 de romani pentru trafic international de fiinte umane si proxenetism, politistii romani acordand sprijin in activitati de supraveghere si perchezitii domiciliare. Autoritatile italiene au propus ca acest gen de actiuni sa continue, lucru deja realizat prin inceperea actiunii ITARO 4.
Reglari de conturi
Doua persoane de etnie roma au murit, la sfarsitul saptamanii trecute, intr-un schimb de focuri produs intr-o caravana de romi din apropierea orasului italian Milano. Potrivit autoritatilor italiene, "exista doi morti - o femeie si un baiat de 17 ani - si un ranit a carui stare actuala nu se cunoaste. Schimbul de focuri ar fi putut avea la origine o cearta intre doua familii". Acest incident survine evenimentului inregistrat la inceputul lunii august, la periferia orasului Livorno, din centrul Italiei, in care patru copii romi au murit intr-un incendiu, caz care a relansat polemica privitoare la conditiile de trai ale minoritatii rome din Italia. De curand, o grupare italiana necunoscuta pana in prezent, GAPE (Grupul armat pentru epurare etnica), a revendicat intr-o scrisoare catre cotidianele Il Tirreno si la Nazione, responsabilitatea pentru incendiul din Livorno, in care, in noaptea de 10 spre 11 august, au murit patru copii romi de origine romana. "Revendicam atentatul prin incendiere comis asupra taberei de nomazi din Livorno. Scopul nostru este sa-i eliminam pe romii numerosi care circula pe teritoriul italian, pentru ca ei reprezinta scursura umanitatii. Suntem satui de actiunile lor criminale" - se arata in scrisoarea preluata de Corriere della Sera, consultat de Mediafax. Mesajul GAPE lanseaza si un ultimatum: "Le acordam (romilor) un termen de 20 de zile, incepand cu 25 august, ca sa paraseasca teritoriul italian si sa evacueze taberele de nomazi de pe tot teritoriul tarii. In caz contrar, in fiecare luna va avea loc un atentat intr-o alta tabara, cu consecinte chiar mai grave decat la Livorno".