Florari romi de toate virstele au protestat in Capitala fata de decizia Primariei de a le ridica tarabele, cerind sa fie lasati sa-si vinda florile in aceleasi zone.

Mai mult de 150 de florari si florarese au iesit luni in strada si au protestat la adresa primarului general Adriean Videanu si a primarului sectorului 3, Liviu Negoita. Florarii ii acuza pe cei doi ca nu respecta protocolul de colaborare incheiat anul trecut intre Asociatia Florarilor din Romania si Primaria Capitalei si ca au desfiintat abuziv locurile de vinzare a florilor din sector.

Protocolul viza ca pina pe 18 iunie 2007 primaria sa realizeze un plan de modernizare a retelei de comercializare a florilor, care sa includa un model de taraba cu aer conditionat si casa de marcat si felul in care se impart locurile de vinzare.

La ora 12.00, multimea de florari adunata linga Ateneu s-a organizat in coloane de cite cinci, la indemnul jandarmilor, si a inceput sa marsaluiasca spre Primaria Capitalei. Multimea a fost echipata cu pancarte pe care erau prinse crizanteme roz, galbene si albastre pe care erau scrise „Vrem un comert cu flori civilizat, european!", „Vrem respectarea promisiunilor!", „Vrem egalitate de sanse!".

Floraresele, cu fuste lungi, largi, peste care atirnau sorturi, cu flori in mina, strigau: „Vrem sa vindem flori!", „Vrem sa muncim!" sau improvizau pe moment lozinci precum „Nu discriminare, vrem sa vindem o floare!". Din peisaj nu au lipsit copiii, care tipau si ei „Vrem tarabele inapoi!", „Vrem sa muncim, nu sa cersim!". La indemnul „Mai tare, ba!", al unui florar din breasla, sonorul lozincilor s-a accentuat: „Meseria noastra, nu plecam acasa!".

In fata primariei, coloana s-a oprit si a continuat sa protesteze: „Florarii v-au votat!". Dupa un sfert de ora de stationare, citiva membri ai Asociatiei Florarilor au intrat in cabinetul lui Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei. Florarii au stat la negocieri cu viceprimarul aproape o ora.

Rezultatele au fost nesatisfacatoare pentru florari, urmind ca ei sa obtina o intilnire cu primarul Capitalei, si au continuat protestul in fata Primariei Sectorului 3. „Noi vrem un model de chiosc pe care primaria sa-l aleaga, iar floraresele sa-si pastreze locurile pe care le-au avut pina acum", a declarat Florin Georgescu, presedintele Asociatiei Florarilor din Romania.