Starul filmelor de actiune se revolta contra oficialilor chinezi care resping peliculele cu personaje negative.

Jet Li, vedeta filmelor de arte martiale, este suparat pe functionarii chinezi care-i interzic filmele realizate la Hollywood pe motiv ca acestea ar contine personaje imorale, relateaza BBC News, citind site-ul actorului de origine chineza. Jet Li e nemultumit pentru faptul ca filmul sau „Sa moara Romeo" (2000) a fost interzis in China deoarece ar infatisa gangsteri, dar si pentru ca „Sarutul dragonului" (2001) a avut aceeasi soarta, din cauza scenei in care un politist chinez ucide straini.

„Filmele nu trebuie sa fie intotdeauna realiste", spune Li, care crede ca industria filmului din China are de pierdut din cauza restrictiilor exagerate. „In mod normal, filmele de actiune au personaje pozitive si negative. Daca nici gangsterii si nici politistii nu sint potriviti, atunci cum trebuie sa arate personajul ca sa nu mai iste discutii?", se intreaba multicampionul in arte martiale, citat de BBC. Vedeta din „Eroul" crede ca tematica agreata de cenzorii chinezi ramine extrem de limitata, reducindu-se in principal la peliculele dedicate istoriei chineze.

O soarta similara cu cea a filmelor de actiune marca Jet Li a avut-o acum o luna comedia lui Jackie Chan „Ora de virf 3" (2007). Filmul de actiune a fost respins de catre cenzorii Biroului Chinez de Cinema, care au strimbat din nas la secventa nefasta in care apare o familie chineza mafiota ce actioneaza in Paris. „«Ora de virf 3» nu va rula in China. Credem ca acest film nu va fi popular aici", a precizat un oficial al grupului chinez de distributie a filmelor, citat de editia asiatica a revistei „Variety". Publicatia mai precizeaza ca subiectul crimei organizate este extrem de sensibil in mediul politic chinez din cauza patrunderii miscarilor mafiote chineze in marile orase din strainatate.

Biroul Chinez de Cinema aproba abia 20 de filme straine pe an si, in plus, poate cere taierea secventelor imorale sau jignitoare la adresa poporului chinez, informeaza BBC. Asa s-a intimplat si cu difuzarea filmului „Piratii din Caraibe: La capatul Lumii" (2007), care a rulat pe ecranele chinezesti fara secventele in care apare un pirat chel si brazdat de cicatrice (Chow Yun-Fat), care n-ar fi decit o insulta la adresa poporului chinez.

Jet Li isi va uni fortele cu Jackie Chan intr-un film care va aparea in 2008. Detalii pe www.cotidianul.ro/select