Asa cum ZIUA a anuntat, ministrul Educatiei a inceput, saptamana trecuta, verificarea pe teren a modului in care au fost utilizate aceste finante. Insa traseul sinuos al banilor, generat de birocratia de la nivelul Ministerului Educatiei, a facut ca
Asa cum ZIUA a anuntat, ministrul Educatiei a inceput, saptamana trecuta, verificarea pe teren a modului in care au fost utilizate aceste finante. Insa traseul sinuos al banilor, generat de birocratia de la nivelul Ministerului Educatiei, a facut ca ei sa nu poata fi folositi decat incepand din luna iulie. Insa cum procedurile prevazute in Legea achizitiilor publice dureaza sase luni, inceperea executiei constructiilor este, practic, imposibila in acest an.
Bani pe hartie
Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2 al Capitalei, a anuntat, ieri, ca a reusit sa "smulga" de la Inspectoratul scolar fondurile alocate inca din luna martie de Guvern, insa numai cu scandal, si abia la mijlocul lunii trecute.
In aceste conditii, construirea celor 19 gradinite noi se afla in faza incipienta, licitatia urmand sa fie organizata la sfarsitul lui august. Astfel, cu toate eforturile autoritatii locale, care a reusit cu fonduri proprii sa suplimenteze 660 de locuri la gradinite, circa 1.300 de prescolari care au depus cereri nu vor avea loc in anul scolar apropiat. "Exista o problema care nu va putea fi rezolvata in acest an: numarul insuficient de locuri din gradinite. Astfel, cele 60 de unitati de invatamant prescolar din Sectorul 2 au o capacitate de 5.100 de locuri, iar cererea pentru viitorul an scolar este de 7.137 de locuri, cu 2.037 mai mare. Am reusit sa suplimentam 230 de locuri in gradinite, si sa amenajam 430 de locuri in scoli. Insa noile gradinite, cu o capacitate de 2.450 de locuri, pentru care am primit fonduri de la Guvern, nu vor fi gata decat la anul", a declarat Ontanu.
Inspectorul scolar Mihaela Ciho a precizat ca pentru locurile nou create, inscrierile se vor face dupa 1 septembrie. Toate unitatile de invatamant din Sectorul 2 vor primi autorizatie de functionare, pana in prezent 96% dintre ele fiind pregatite sa primeasca elevii.
Adomnitei rateaza legile Educatiei
Federatia Educatiei Nationale refuza sa ia parte la discutiile care vor incepe astazi, la Sinaia, pe tema pachetului de legi privind Educatia, acuzandu-l pe ministrul Cristian Adomnitei ca a modificat proiectele supuse in primavara dezbaterii publice. "Mai multe sporuri care incurajau perfectionarea si cresterea calitatii invatamantului au fost diminuate, iar cererea expresa a FEN privind aparitia unui statut pentru intregul personal din invatamant, acceptata chiar de ministrul Adomnitei, a fost respinsa din start. Acest ministru, cel mai slab din istoria Invatamantului, incearca sa centralizeze si mai mult Educatia, in loc sa o descentralizeze. Va dau numai un exemplu: ministrul vrea sa mai angajeze cate un director la scoli, astfel incat vom avea inca 18.000-20.000 de directori in toata tara", ne-a declarat, ieri, Catalin Croitoru, presedintele FEN.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.