Oficial, PD nici nu vrea sa auda de PSD. Neoficial insa, democratii vor sa se intilneasca in taina cu liderii PSD sa vada daca incep sa caute inlocuitor pentru Tariceanu.

Potrivit unor surse din conducerea PD, democratii vor purta niste discutii informale cu lideri ai PSD pentru a dezbate problema motiunii. O prima intrevedere de acest gen trebuia sa aiba loc ieri, insa, potrivit surselor citate, a fost aminata pe saptamina viitoare. Potrivit acelorasi surse, asemenea discutii informale au existat intre PD si PSD imediat dupa referendumul din 19 mai, cind democratii le-au propus social democratilor sa sustina motiunea de cenzura pe care o introdusesera. „Daca am fi format noi Guvernul atunci, PSD ar fi putut sa se manifeste serios in opozitie, nu ca acum", sustin sursele.

Daca neoficial asteapta un telefon de la echipa Geoana, cind vine vorba de declaratii oficiale, liderii PD nici nu vor sa auda de PSD. Astfel, democratii si-au reinnoit ieri afirmatiile potrivit carora motiunea de cenzura anuntata de PSD este doar o unealta de santaj la adresa PNL si sustin ca PNL si PSD au ajuns deja la un acord de colaborare. „Motiunea PSD nu este, in fapt, decit o forma de santaj, de presiune, la adresa PNL pentru fonduri, pozitii in favoarea PSD", a declarat ieri liderul PD, Emil Boc. In completare, vicepresedintele PD Cezar Preda spune ca are informatii potrivit carora PNL si PSD s-au inteles deja ca PSD sa nu mai depuna motiunea, iar PNL sa indrepte toate resursele financiare catre administratiile conduse de PSD. „S-au inteles ca PSD ori sa nu mai depuna motiunea de cenzura, ori sa nu o voteze in Parlament, iar la schimb liberalii sa indrepte toate fondurile de la rectificarea bugetara catre primarii si Consiliile Judetene conduse de PSD", ne-a declarat Preda.

El sustine ca, „orice s-ar intimpla", PD exclude orice forma de colaborare cu social democratii. „Preferam sa mergem la alegeri anticipate decit sa mergem intr-o guvernare cu PSD", declara Boc. In plus, liderul PD sustine ca, atit timp cit el este lider PD, teza privind interzicerea colaborarii cu PSD nu va fi scoasa din programul politic al PD. Asta in ciuda faptului ca, in urma cu citeva luni, imediat dupa referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu, Boc facea o declaratie-soc referitoare la posibilitatea inlaturarii acestei teze „inainte sau dupa alegerile din 2008". Totusi, liderul PD sustine insa ca, in cazul in care PSD va depune totusi motiunea de cenzura, democratii o vor vota. A evitat insa sa explice ce se va intimpla in cazul in care motiunea va trece.

Acuzatii descentralizate Emil Boc sustine ca, in teritoriu, colaborarea dintre PNL si PSD a inceput sa dea roade. „La nivel teritorial asistam practic in fiecare zi la inlocuirea membrilor sau fostilor membri PD din administratia locala, care au devenit functionari publici prin concurs, cu functionari in ghilimele, care sint membri PSD", spune Boc. El a dat mai multe exemple in acest sens. In replica, PSD Cluj il acuza intr-un comunicat pe Emil Boc ca minte cu buna stiinta.