Administratia Bush a reusit iar sa surprinda cind a anuntat ca intentioneaza sa puna Garzile Revolutionare iraniene pe lista de organizatii teroriste.

Masura ar fi o premiera. Pina acum nu s-a mai pomenit ca o armata nationala sa se califice pentru lista neagra a Departamentului de Stat. Dincolo de mesajul politic, scopul practic e evident. Dupa ce „unul de-ai lor", Mahmud Ahmadinejad, a ajuns presedinte, Garzile Revolutionare iraniene isi consolideaza pe zi ce trece controlul asupra economiei iraniene, inclusiv asupra programului nuclear. A fi pe lista de organizatii teroriste presupune taierea de la surse financiare, blocari de conturi, inghetarea bunurilor din strainatate.

Economia este punctul slab al Iranului. Daca amenintarile cu o lovitura militara nu fac Teheranul sa renunte la programul nuclear, economia subreda ar putea farimita autoritatea regimului din interior. Teoretic, masura intentionata de administratia Bush are logica: eliminarea banilor cu care este alimentat probabil cel mai puternic jucator pe scena politica iraniana. Practic, lucrurile ar putea sa nu stea chiar asa. SUA pot anchiloza financiar Garzile Revolutionare iraniene doar in masura in care aceasta depinde de banci americane ori de organisme care au legaturi cu economia americana.

In plus, UE a anuntat deja ca nu intentioneaza sa urmeze exemplul american. Fara un blocaj realizat prin unitate de ambele parti ale Atlanticului, nu sint sanse ca activitatea si afacerile Garzilor Revolutionare sa fie blocate. Doar cu sanctiuni americane, operatiunile lor nu pot fi decit usor deranjate.

Mai mult, apare o evidenta lipsa de coerenta. Se vorbeste de multa vreme despre discutii directe ca solutie pentru tacerea dusmanoasa, veche de aproape 30 de ani, dintre SUA si Iran. In sfirsit, dezastrul din Irak le-a adus impreuna la aceeasi masa. Multi au sperat ca este doar inceputul si ca, in timp, SUA si Iranul vor vorbi si despre problemele bilaterale. Si iata ca administratia Bush trimite un semnal mai mult decit prost din punct de vedere diplomatic. E ca si cum ar trece insusi Iranul, oficial, pe lista neagra, dupa ce, la nivel de discurs, Teheranul a fost demonizat in repetate rinduri de presedintele Bush. Masura nu va lovi Garzile prea grav din punct de vedere financiar, in schimb poate face ca Teheranul sa refuze o urmatoare runda de discutii privind Irakul.