Guvernul va decide cel tirziu miercurea viitoare data alegerilor pentru Parlamentul European.

In cadrul discutiilor purtate luni la Palatul Victoria, partidele politice s-au pronuntat pentru doua variante de data a alegerilor: 25 noiembrie sau 9 decembrie. „Exista o viziune destul de apropiata a partidelor, impunindu-se doua variante destul de apropiate. Cum stabilirea datei alegerilor este atributul exclusiv al Guvernului, in una din urmatoarele sedinte ale Executivului, cel mai tirziu saptamina viitoare, vom decide aceasta data", a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa intilnirea cu partidele politice.

Participantii la discutii au stabilit, totodata, ca de astazi sa fie demarate discutii pentru modificarea Legii electorale intre reprezentantii Guvernului si cei ai partidelor. „Persista unele temeri cu privire la corectitudinea alegerilor, mai ales ca in trecut s-a manifestat un anumit turism electoral. De aceea vom analiza toate metodele care ar putea fi folosite pentru vicierea rezultatelor si vom adopta acele prevederi legale care sa inlature riscurile", a spus Tariceanu.

Premierul s-a aratat convins ca toate procedurile preelectorale vor fi indeplinite pentru ca nu a auzit sa se fi infiintat vreun partid in ultima perioada. „O parte dintre proceduri au fost deja indeplinite inainte de HG ce a stabilit aminarea alegerilor. Acum se vor relua si nu cred ca vor fi probleme", a mai adaugat Tariceanu.

Reprezentantii partidelor partici-pante la discutii (PD a refuzat sa onoreze invitatia) au anuntat data pe care o sustin pentru alegeri. Daca PSD opteaza pentru 9 decembrie, Cristian Diaconescu aratind ca „este o perioada propice din punctul de vedere al activitatii parlamentare daca se are in vedere ca trebuie adoptat bugetul", UDMR, PRM si PC s-au decis pentru 25 noiembrie.

Discutiile s-au incins la un moment dat, reprezentantul PSD Titus Corlatean parasind sala de discutii. „S-a suparat ca vacarul pe sat pentru ca noi nu sintem de acord cu motiunea de cenzura. Daca pica Guvernul, cine mai organizeaza alegerile?", a spus presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor.

Liderul PSD a negat imediat insa orice suparare, precizind ca trebuia sa prinda un avion spre Timisoara. „Oricum, mi s-a confirmat ca sintem singurul partid de opozitie", a spus Corlatean, precizind ca liderul PRM s-a pronuntat clar in favoarea actualului Guvern. „Eu nu l-am vazut in viata mea pe Vadim atit de proguvernamental", ne-a declarat un alt pesedist, Valeriu Zgonea.

Gusa ameninta din nou cu tribunalul Liderul PIN, Cozmin Gusa, a reactionat imediat la refuzul Guvernului de a relua intregul proces electoral, astfel incit si aceasta formatiune sa se poata inscrie in cursa. „Vom studia modalitatea de a ataca in justitie aceasta decizie nelegala si care este menita sa conserve niste semnaturi adunate, in principiu, in afara legii de fiecare partid. Decizia e de natura sa blocheze procesul electoral, pentru ca ne vom adresa si instantelor europene", a precizat Gusa. Pentru ca in primavara a hotarit sa boicoteze europarlamentarele, PIN, care s-a razgindit intre timp, nu va putea participa la scrutin, pentru ca nu si-a depus la termen listele obligatorii de semnaturi de sustinere. Cozmin Gusa declara in urma cu o luna ca „legea spune foarte clar ca lista de semnaturi pentru sustinerea candidaturilor se depune cu o luna inaintea datei alegerilor. Guvernul a modificat data alegerilor, deci mai pot depune semnaturile necesare".