Angajatii de la Drumuri si Poduri au dat jos mai multe panouri care nu respecta conditiile legale de amplasare.

Panoul cu inscriptia „Tinutul Secuiesc", montat de oficialii UDMR la granita dintre judetele Covasna si Brasov, la marginea DN 11, a fost dat jos luni dimineata, la ora 8.00. Conducerea Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Brasov (DRDPBv) spune ca demersul face parte dintr-o „actiune de demontare a tuturor panourilor amplasate neregulamentar, fara autorizatie sau cu avizele expirate". Angajatii regionalei care administreaza drumurile nationale din cinci judete au dat jos pina acum cinci panouri in Brasov, patru in Covasna, trei in Mures si doua in Sibiu. „Actiunea demarata vineri va continua pina la sfirsitul lunii august, moment in care toate directiile judetene imi vor prezenta o situatie exacta a tuturor panourilor demontate", spune Patrutiu Stejarul, directorul general al DRDPBv.

Panoul de la granita dintre judetele Covasna si Brasov a fost demontat pe motiv de „amplasare neregulamentara". Din el a ramas un ciot de metal (dreapta) Referitor la motivele indepartarii controversatului panou de la Chichis, cel cu „Tinutul Secuiesc", Patrutiu a enumerat mai multe nereguli, printre care nerespectarea amplasamentului longitudinal, cu aproximativ 100 de metri, si a celui transversal, cu mai bine de doi metri. In plus, cererea pentru autorizare a fost prezentata fara macheta afisului, iar fixarea constructiei nu a fost corespunzatoare. Seful DRDPBv a tinut sa precizeze ca panoul nu a fost distrus: „Stilpul a fost taiat de la baza, placa a fost demontata, iar afisul a fost dezlipit, toate componentele aflindu-se, in acest moment, la districtul nostru de la Lunca Cilnicului".

Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos, si-a aratat, in replica, dezacordul fata de modul in care au actionat reprezentantii DRDPBv. „Nu am vazut, dar am inteles ca panoul a suferit stricaciuni serioase. Nu cred ca asta era misiunea lor. Cred ca au primit dispozitie sa-l demonteze, nu sa-l distruga. Panoul este, totusi, proprietatea judetului Covasna, iar noi nici macar nu am fost anuntati. Panoul nu are ce sa caute la Brasov. In plus, somatia ne-a fost trimisa prin fax, dupa orele de program, cind registratura nu mai lucra. De-abia astazi (luni - n.r.) dimineata am gasit-o. Inca nu pot sa ma pronunt asupra modului in care vom reactiona, insa pot sa va spun ca voi merge pe mina juristilor CJ Covasna." Demeter a mai declarat ca va relua procedura de autorizare pentru amplasarea panoului la intrarea in judet.

Scandalul legat de amplasarea panoului a debutat in urma cu o saptamina, cind presedintele CJ Covasna a facut o proba a amplasamentului. Imediat, Forumul Civic Roman din judetele Covasna si Harghita s-a sesizat si a trimis o adresa catre Ministerul Administratiei si Internelor, care a demarat o ancheta. Joia trecuta, in prezenta presedintelui UDMR, Marko Bela, a doi deputati maghiari, Marton Arpad si Tamas Sandor, presedintele CJ Covasna a inaugurat panoul care strajuia intrarea in judet. Pe pancarta este scris „Tinutul Secuiesc" in maghiara, romana si in engleza, iar deasupra apar doi tineri in costume populare secuiesti, tinindu-se de mina sub o poarta, de asemenea, secuiasca.

Considerat de reprezentantii UDMR doar un instrument de publicitate turistica, ce „nu scoate in evidenta decit identitatea si traditiile secuilor", inaugurarea panoului i-a atras in zona si pe doi reprezentanti ai PRM, deputatul Lia Olguta Vasilescu si presedintele filialei Covasna, Gica Agrigoroaie. Seful UDMR a fost apostrofat de Olguta Vasilescu, care i-a reprosat ca nu face decit „sa incite spiritele si sa incurajeze extremismul", exprimindu-si regretul ca n-a venit insotita de vreo 200 de romani.

Reprezentantii Forumului Civic Roman din Covasna si Harghita sint convinsi ca momentul ales pentru amplasare nu a fost intimplator, ci chiar in prima zi a „Intilnirii maghiarilor covasneni de pretutindeni". „Manifestare de amploare, cu caracter etnic, strict si exclusivist, organizata de Consiliul Judetean Covasna, prin alocarea unor sume foarte mari de bani publici din bugetul judetean si local", spune presedintele Forumului, Ioan Solomon.