Puscariile romanesti ascund un paradox greu de explicat: desi sint prost dotate si se poate trece prin sistemele de securitate ca prin brinza, totusi putini detinuti au evadat.

Din 1980 pina azi s-au inregistrat numai 39 de evadari din interiorul inchisorii, dintre ziduri, si nu de la punctele de lucru, din spitale sau de la instantele de judecata. „Poate le place la noi si nu vor sa plece", glumeste Catalin Bejan, directorul Penitenciarului Poarta Alba. „Multi nu pot trai afara, in libertate. Aici e casa lor. Cind se libereaza, striga: «Taticuleee, sa nu-mi dai patul, ca ma intorc repede»."

Un gard de sirma, un maidanez pripasit pe la bucatarie, niste ziduri din chirpici si niste becuri chioare sint de multe ori tot ceea sistemul penitenciar de la noi pune in calea unui detinut chitit sa-si ia talpasita. In aceste conditii, 39 de evadari in 27 de ani sint un adevarat miracol. Viorel Movila, ofiter specialist la Administratia Nationala a Penitenciarelor, pune acest miracol, evident, pe seama „calitatii oamenilor din sistem".

Prin comparatie, conform unui raport statistic al Consiliului Europei, in perioada 2001-2005 s-au inregistrat 27 de evadari in Norvegia, 28 in Finlanda, 34 in Suedia si Austria, 38 in Franta, 65 in Danemarca. In acelasi interval, 2001-2005, in Romania au avut loc 3 evadari. In Cotidianul de miine, istoria putinilor indrazneti care au reusit sa fuga dintre ziduri.