Violonistul Alexandru Tomescu este singurul candidat inscris in concursul pentru darea in folosinta a viorii Stradivarius Elder Voicu, inscrierile finalizandu-se in cursul zilei de ieri, a anuntat directorul Artexim, Mihai Constantinescu.
Violonistul Alexandru Tomescu este singurul candidat inscris in concursul pentru darea in folosinta a viorii Stradivarius Elder Voicu, inscrierile finalizandu-se in cursul zilei de ieri, a anuntat directorul Artexim, Mihai Constantinescu.
Competitia va fi organizata pe 7 septembrie la sala Studio a Filarmonicii "George Enescu" din Capitala si va fi jurizata de catre membrii din comisia Concursului International "George Enescu", sectia vioara.
Potrivit Regulamentului de concurs, participantii trebuie sa fie violonisti cu cetatenie romana, cu varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani. Castigatorului i se va incredinta vioara Stradivarius Elder Voicu pentru o perioada de cinci ani, dupa care se va organiza un nou concurs.
De organizarea concursului se va ocupa Artexim, institutie publica din subordinea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) care se va ocupa si de organizarea Festivalului "George Enescu". Comisia de concurs va fi aceeasi cu cea a concursului pentru sectiunea vioara din cadrul Festivalului "George Enescu": Pavel Berman (Italia), Sergey Kravcenko (Rusia), Igor Petrushevski (Marea Britanie), Alberto Lysy (Elvetia), Werner Scholz (Germania), Florin Croitoru si Daniel Vladimir Podlovski (Romania). Vioara Stradivarius Elder Voicu 1702 a fost achizitionata de statul roman in 29 august 1956 de la firma Henry Werro, si i-a fost data in folosinta violonistului Ion Voicu pe baza unui contract de comodat. Familia lui Ion Voicu a restituit statului roman vioara pe 9 martie 2007.
Peste 180 de recitaluri
Alexandru Tomescu s-a nascut la 15 septembrie 1976 la Bucuresti intr-o familie de muzicieni si a studiat vioara la Liceul de Muzica "George Enescu" sub indrumarea mamei sale, profesoara Mihaela Tomescu. In 1999 a absolvit Conservatorul din Bucuresti, in 2000 - Southern Methodist University din Dallas, iar in 2001 - Ecole Superieure de Musique din Sion, Elvetia. Alexandru Tomescu, in varsta de 30 de ani, este, din 2002, solist concertist permanent al Orchestrei Nationale Radio, cu care a realizat numeroase inregistrari. Violonistul, care s-a nascut intr-o familie de muzicieni, a debutat la 9 ani, in Orchestra Simfonica din Constanta. A studiat vioara in Elvetia si in Statele Unite si a avut peste 180 de recitaluri in tari ca SUA, Cehia, Germania, Japonia sau Franta. De asemenea, Tomescu a castigat 26 de premii internationale la Bayreuth, Berlin, Genova, Parma, Praga ?i Lubin. In 1999, a fost laureat cu premiul I la Concursul International de vioara "George Enescu". Premiul II "Yehudi Menuhin" - "M.Long-J. Thibaud" Paris - Franta (1999), premiul special Sacem pentru cel mai bun recital - "M.Long-J.Thibaud" Paris - Franta (1999), Premiul II - "Tibor Varga", Sion - Elvetia (1997).
Croitoru vrea vioara lui Enescu
Alti potentiali candidati la concurs sunt fratii Gabriel si Florin Croitoru. Gabriel Croitoru a declarat in luna iulie ca nu se va inscrie in competitie, deoarece a sustinut deja un concurs pentru vioara Stradivarius, in 1999, de care Ministerul Culturii a ales sa nu tina cont. Primul concurs, organizat de MCC impreuna cu Fundatia Internationala "Ion Voicu", a avut un juriu prezidat de celebrul Yehudi Menuhin. La randul sau, Florin Croitoru face parte din juriul sectiunii vioara a Concursului International "George Enescu", si implicit, din cel al concursului pentru Stradivarius, deci nu se poate inscrie. Vioara Stradivarius a fost predata in luna martie Ministerului Culturii de catre familia Voicu si transportata imediat la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR). Imediat dupa predarea instrumentului, ministrul Culturii a anuntat ca va organiza un concurs pentru cedarea sa unui tanar violonist roman. Acest fapt l-a nemultumit pe Gabriel Croitoru, violonistul care ar fi trebuit sa foloseasca vioara Stradivarius dupa un concurs organizat in 1999 de Ministerul Culturii si Fundatia "Ion Voicu" tot pentru cedarea instrumentului. Gabriel Croitoru, care in prezent are 41 de ani, a spus in mai multe randuri ca "este nedreptatit", intrucat din cauza lui Madalin Voicu nu a putut folosi vioara Stradivarius. Astfel, Gabriel Croitoru a decis ca nu mai doreste sa participe la concursul organizat de Artexim pentru cedarea viorii. Motivul este acela ca i se pare "incorecta" organizarea unui nou concurs, desi el ar fi trebuit sa foloseasca instrumentul dupa concursul organizat in 1999. "Nu m-am inscris si nici nu ma voi inscrie, pentru ca mi se pare incorect ca se organizeaza un nou concurs pentru cedarea viorii Stradivarius. I-am spus si domnului ministru Adrian Iorgulescu ca nu sunt interesat sa mai particip la un nou concurs", a declarat, citat de Mediafax, Gabriel Croitoru. El a precizat, totodata, ca se mai gandeste daca va da in judecata MCC pentru a recastiga dreptul de a canta pe Stradivarius, insa este interesat sa participe la un concurs pentru a canta pe vioara Guarnieri, care i-a apartinut lui George Enescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin