Scandalul gunoaielor din sectorul 1, in care REBU risca sa ramina fara un contract de un milion de euro pe luna, va fi transat saptamina aceasta.

Litigiul dintre Primaria Sectorului 1 si firma REBU privind contractul de salubrizare mai are o sansa sa fie solutionat pe cale amiabila, cele doua parti urmind sa se intilneasca, saptamina aceasta, la Primaria Capitalei, a declarat primarul general Adriean Videanu.

Acesta a precizat ca, in acest moment, in sectorul 1 al Capitalei exista firme care au contracte de salubrizare incheiate in nume propriu cu firma REBU, contracte care nu vor fi afectate de decizia autoritatii de sector de a rezilia contractul cu respectiva companie. „Cetatenii, cei care beneficiaza de serviciile de salubrizare prin intermediul primariei, vor depinde in continuare de autoritatea locala, care va raspunde pentru deciziile ei", a conchis Videanu.

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, anunta in urma cu doua zile ca, incepind de simbata, contractul dintre Primaria Sectorului 1 si firma REBU expira, intelegerea cu societatea de salubrizare nefiind prelungita. „Incepind cu 18 august, REBU nu mai are contract de salubritate cu Primaria Sectorului 1. Am decis sa nu mai prelungim aceasta colaborare infructuoasa, care dureaza de zece ani, perioada in care societatea a perseverat in mentinerea mizeriei in sectorul 1", a anuntat primarul Andrei Chiliman. Potrivit edilului de sector, decizia de reziliere a contractului reprezinta dorinta cetatenilor sectorului 1. „Ca sa rezolv problema curateniei am incercat sa determin firma sa lucreze in interesul cetatenilor. Nu am reusit. Acum ne indreptam catre licitatie, pentru ca nu pot sa admit ca sectorul cel mai reprezentativ sa aiba probleme cu curatenia", a mai spus Chiliman.

Primarul de sector anunta ca, incepind de duminica, curatenia stradala a sectorului 1 va fi asigurata, pina la stabilirea noii firme prin licitatie, de doua societati specializate. Intrebat daca REBU poate asigura acest serviciu provizoriu, Chiliman a raspuns: „Dumneavoastra ati tine in casa o menajera cu salariu de bancher care sa nu stearga praful si sa nu duca gunoiul?! ... REBU este o menajera puturoasa platita regeste. Si atit", a spus Chiliman. Edilul de sector a mai spus ca licitatia pentru alegerea firmei care sa se ocupe de curatenia stradala va avea loc, in ciuda piedicilor puse de „REBU si de prietenii ei".

Pe de alta parte, directorul REBU, Mircea Raicu, spune ca nu Primaria Sectorului 1 are contract cu societatea de salubrizare, ci Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), acesta fiind valabil pina in 2011, astfel ca societatea isi va face in continuare datoria in sectorul 1. Chiliman a precizat insa ca, desi contractul-cadru este incheiat cu CGMB, contractul comercial - in baza caruia REBU incaseaza lunar peste un milion de dolari - este incheiat cu Primaria Sectorului 1, acest ultim document nemaifiind prelungit de Primaria Sectorului 1.