Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, l-a acuzat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, pe primarul general al Capitalei Adriean Videanu ca i-a facut cadou cuplului Dorin Cocos-Elena Udrea un teren din inima Capitalei. Concret, Vangheli
Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, l-a acuzat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, pe primarul general al Capitalei Adriean Videanu ca i-a facut cadou cuplului Dorin Cocos-Elena Udrea un teren din inima Capitalei. Concret, Vanghelie sustine ca Videanu a concesionat, printr-o licitatie trucata, un teren la un pret subevaluat, unei firme controlata de fosta consiliera a presedintelui Traian Basescu si sotul acesteia. Este vorba despre concesionarea unui teren din Strada Polizu, sector 1, pentru extinderea Euro Hotels International, apartinand familiei Cocos-Udrea. ZIUA prezinta in cele ce urmeaza dedesubturile acestei afaceri extrem de dubioase prin care primarul general al Capitalei a mai facut o "donatie" tandemului Dorin Cocos - Elena Udrea.
La inceputul anului 2006, dupa ce a terminat constructia la Euro Hotels, Dorin Cocos s-a adresat lui Adriean Videanu pentru a-i da terenul din strada Polizu nr. 6, Sectorul 1, aflat in imediata vecinatate a constructiei sale. Dupa o discutie, edilul sef al Bucurestiului a acceptat, in luna aprilie, sa ii dea lui Cocos cei 518 mp din prelungirea hotelului. Grabit, Videanu a semnat expunerea de motive, in vederea extinderii unei constructii cu destinatia hotel. Aceasta impreuna cu raportul de specialitate semnat urgent de subordonatii primarului au ajuns pe un proiect de hotarare supus aprobarii plenului Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Atunci, mai multi consilieri s-au opus acestei manevre si au respins "improprietarirea" lui Cocos. Drept urmare, Adriean Videanu a aplicat o noua stratagema. Concesionarea prin licitatie. Zis si facut. La respectiva licitatie, in faza finala, au ramas trei firme, toate aflate sub controlul sotului Elenei Udrea. Este vorba despre societatile Com Trans Viaggi, Dalli Exim si Euro Hotels International, aceasta din urma fiind declarata castigatoare.
O data ce terenul a fost primit, pe o suma jenant de mica, obtinerea PUZ-ului pentru extindere a devenit o treaba de rutina, semnatura arhitectului sef al Capitalei Adrian Bold sosind la comanda. Astfel, unul dintre oamenii de afaceri protejati de presedintele Traian Basescu s-a ales cu un nou bussines in domeniul hotelier.
Firme de sub aripa lui Cocos
Asociati la Euro Hotels, societatea castigatoare, sunt Dorin Cocos cu 50% si cetateanul belgian Cindea Mariana, tot cu acelasi procent. Administrator este Andrei Teodor Ganciu, un personaj care apare si ca partener de afaceri al lui Cocos, in alte firme, dar si alaturi de Dumitru Bucsaru, cel pentru care Traian Basescu a intervenit la Ministerul Transporturilor, pentru ca acesta sa primeasca peste o suta de miliarde de lei vechi. Pentru niste lucrari supraevaluate. Societatea Com Trans Viaggi, cea de-a doua participanta ca "mana moarta" la licitatie, este o agentie specializata in turism, care, ca o coincidenta deloc intamplatoare, are sediul in hotelul detinut de Dorin Cocos, la camera 202. Ce-a de-a treia participanta la licitatie este celebra firma Dalli Exim infiintata tot de Dorin Cocos in 1993 si care detine monopolul parcarilor in Bucuresti.
Un pret jenant
Terenul pe care se afla acum hotelul sotului Elenei Udrea este format din trei loturi, cu suprafata de 1172 metri patrati. Daca primele doua loturi - de aproape 700 mp - au fost cumparate, la limita legii, de catre Dorin Cocos, cel de-al treilea in suprafata de 518 mp a fost facut cadou de catre prietenul Videanu. Procesul verbal de predare-primire al terenului concesionat pe o perioada de 49 de ani, poarta data de 22.01.2007. La urgenta, pentru extindere, Euro Hotels a primit un regim de inaltime SAPA4A5 retras. Redeventa concesiunii pentru terenul din Str. Polizu este de 31.389 euro/an, un pret jenant de mic pentru respectiva zona. Ca sa nu mai vorbim de investitia de extindere, pentru care Cocos a pregatit cinci milioane de euro. Contractul este in definitiv o punere in posesie, singura diferenta fiind aceasta suma infima pe care primaria o va obtine pe perioada celor 49 de ani.
La punctul 15 al actului de concesiune se specifica ca "la termenul de incetare a concesiunii, concesionarul are obligatia sa predea bunul care a facut obiectul concesiunii, cu exceptia investitiilor realizate din fondurile concesionarului". Printre semnatarii punerii in posesie, remarcam oamenii promovati de fostul primar general actual presedinte Traian Basescu, preluati si intretinuti de Adriean Videanu. Respectiv Director Cadastru Cristina Setran si Directorul Directiei Juridic din PMB, Adrian Iordache. Ultimul, un obisnuit al audierilor la DNA.
Teren subevaluat
Asa cum spuneam, hotelul sotului Elenei Udrea se intinde pe trei loturi. Terenul initial de 300 metri patrati din Calea Grivitei, pe care s-a construit Euro Hotels, a fost cumparat de Dorin Cocos, care la randul sau l-a vandut propriei firme. In contractul de vanzare cumparare apar la vanzatori, in afara lui Cocos si alte persoane. Mos Cosmin - Anton, Mos Viorica, Georgescu Constantin si Georgescu Nita. Pretul real al vanzarii - 78.000 de dolari USD este unul ireal de mic pentru sfarsitul anului 2004. Practic pentru un metru patrat s-au platit 260 de dolari, de zece ori mai putin decat pretul pietei. Actualmente, in zona pretul unui metru patrat depaseste suma de 2500 de euro.
Raspunsul primarului general
Adriean Videanu a refuzat sa intre in polemica cu Vanghelie anuntand, prin intermediul unui comunicat, ca il va actiona in judecata. Primarul general sustine ca in ceea ce priveste afacerea Euro Hotels a fost o licitatie legala si ca "jumatate din terenul concesionat este folosit in interes public, fiind construite, pe cheltuiala concesionarului, cai de acces ce fac legatura intre principalele artere din zona". De asemenea, Videanu afirma eronat ca redeventa pe care o plateste firma lui Cocos este de 35.000 de euro. In realitate, aceasta este 31.389 euro/an. In finalul comunicatului, Adriean Videanu muta raspunderea pe umerii consilierilor: "Concesiunea terenurilor in Capitala se realizeaza prin hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti. In cazul despre care facem vorbire, concesiunea s-a aprobat prin votul a doua treimi din consilierii generali, inclusiv ai PSD".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.