Administratia Nationala de Meteorologie a emis ieri o atentionare cotata cu cod galben pentru intervalul de prognoza 22-24 august. Astfel, in Banat, sudul Crisanei, cea mai mare parte a Olteniei, a Munteniei si a Moldovei, dar si in jumatatea de vest
Administratia Nationala de Meteorologie a emis ieri o atentionare cotata cu cod galben pentru intervalul de prognoza 22-24 august. Astfel, in Banat, sudul Crisanei, cea mai mare parte a Olteniei, a Munteniei si a Moldovei, dar si in jumatatea de vest a Dobrogei vremea va fi calduroasa, caniculara dupa-amiaza, cand pe arii extinse se vor inregistra 35... 36 de grade. Local, in Campia Romana vor fi si valori de 37... 38 de grade. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si va depasi pragul critic de 80. Conform ANM, "vinovat" de acest val de caldura este aerul tropical care va avansa din nordul Africii. Cu toate acestea, astazi, locuitorii din nordul, vestul si centrul tarii se vor mai putea bucura putin de racoare si de ploi slabe. De maine vremea va fi calduroasa, caniculara la orele amiezii in majoritatea regiunilor tarii, cu exceptia centrului tarii. Mai mult, temperaturile ridicate vor fi resimtite si noaptea, cand minima va fi de circa 20 de grade. In Bucuresti se vor inregistra chiar 23... 24 de grade, ceea ce va accentua si mai mult starea de disconfort resimtita.


FARA COD ROSU. "Nu se va ajunge la codul rosu, in primul rand deoarece suntem la sfarsitul lunii august, iar in al doilea rand, pentru ca mercurul termometrelor nu va depasi 38 de grade", sustine Teodora Cumpanasu, meteorolog in cadrul ANM. Meteorologii au insa si vesti bune pentru noi, astfel de sambata vremea se va raci si va deveni instabila. Este posibil ca ploile sa-si faca simtita prezenta in Banat, Maramures, Crisana si Transilvania. "Numai in sudul si sud-estul tarii este posibil ca sambata sa mai fie canicula, iar mercurul termometrelor sa atinga valori de 35... 36 de grade", sustin meteorologii. Norocosii care au ales sa-si petreaca aceasta saptamana la mare se vor bucura de o vreme frumoasa, calduroasa chiar la orele amiezii, stiut fiind faptul ca o temperatura de 33 de grade la malul marii este destul de ridicata. Si apa marii va fi numai buna, temperatura ei atingand joi 26... 27 de grade.


Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a recomandat populatiei sa nu se expuna la soare in intervalul orar 11:00-17:00, in a doua parte a saptamanii, si a anuntat redeschiderea liniei de telefon gratuita 0800.800.187 pentru informatii privind autoprotectia in caz de canicula.
Starea vremii 21 august 2007Comentariul specialistuluiIn urmatoarele trei zile, datorita avansului de aer tropical dinspre nordul Africii, desi durata zilei este in scadere, valorile termice diurne vor avea o crestere de la o zi la alta, ajungand la valori ridicate in cea mai mare parte a tarii. Daca marti vor mai fi ploi in regiunile nord-vestice si centrale, iar vremea va fi calduroasa numai in regiunile sudice, miercuri, ploile vor fi putine in zona montana si, in prezenta unui cer mai degajat, vremea va fi calduroasa in cea mai mare parte a tarii, caniculara in Campia Romana si in Campia de Vest, iar in ultima zi, joi, temperaturile maxime vor depasi 30 grade in toata tara, atingand 37... 38 de grade in Campia Romana. (meteorolog Doina Marasoiu)   Pe litoral   Azi (marti): Vremea va fi frumoasa si calda. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea si dimineata, iar vantul va sufla slab si moderat. Maxime: 28... 31°C, iar minime: 21... 23°C. Temperatura apei marii se va situa in jurul valorii de 24°C. Maine (miercuri): Vremea va fi frumoasa si calduroasa. Cerul va fi mai mult senin, iar vantul slab si moderat. Maxime: 29... 32°C, iar minime: 22... 24°C. Temperatura apei marii va fi de 23... 26°C. Poimaine (joi): Vremea va fi frumoasa si calduroasa. Cerul va fi mai mult senin, iar vantul va sufla slab pana la moderat. Maxime: 30... 33°C, iar minime: 22... 24°C. Temperatura apei marii va fi de 24... 27°C.   La munte   Azi (marti): Vremea va fi in general instabila si indeosebi ziua vor fi innorari si local se vor semnala averse, intensificari ale vantului si descarcari electrice. Maine (miercuri): Vremea va fi calduroasa. Cerul va fi variabil, cu unele innorari dupa-amiaza, cand izolat vor fi averse si descarcari electrice. Poimaine (joi): Vremea va fi calda. Cerul va fi variabil, cu unele innorari noaptea in Carpatii Occidentali si in nordul Carpatilor Orientali, unde numai izolat vor fi descarcari electrice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.