Seful filialei Covasna a Drumurilor Nationale, Sorin Stoican, a declarat ca dispozitia de demontare a fost data de ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, si a vizat nu doar panoul in cauza, ci si toate celelalte constructii similare ce nu au respe
Seful filialei Covasna a Drumurilor Nationale, Sorin Stoican, a declarat ca dispozitia de demontare a fost data de ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, si a vizat nu doar panoul in cauza, ci si toate celelalte constructii similare ce nu au respectat pozitia kilometrica prevazuta in autorizatie si distanta de 7 metri de la marginea drumului national respectiv. Sorin Stoican a precizat ca, pana in prezent, au fost identificate zece astfel de panouri, iar doua dintre ele au fost deja demontate in cursul diminetii de luni. Panoul de aproape zece metri patrati, pe fundalul caruia aparea o poarta secuiasca sculptata in lemn, doi tineri imbracati in costume populare maghiare si textul 'Tinutul Secuiesc', in limbile maghiara, romana si engleza, a fost inaugurat joia trecuta in prezenta unor "notabilitati", precum Marko Bela ori deputatii Marton Arpad si Tamas Sandor.

PUBLICITATE? Conducerea Consiliului Judetean Covasna a sustinut ca panoul este unul publicitar, de promovare turistica a zonei, la realizarea lui tinandu-se cont de specificul acesteia. Cu toate acestea, partidele politice romanesti si mai multe organizatii civile din Covasna si Harghita au apreciat ca panoul 'este o provocare si un atentat la adresa statului roman'. Si Prefectura Covasna a cerut inlaturarea panoului Tinutul Secuiesc pe considerentul ca incalca prevederile Ordonantei de Guvern 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare. De altfel, Prefectura Covasna a trimis vineri o somatie conducerii Consiliului Judetean prin care le-a adus la cunostinta membrilor CJ ca amplasarea unui astfel de afis constituie contraventie, deoarece intra sub incidenta Ordonantei mentionate, care sanctioneaza 'orice comportament manifestat public avand caracter de propaganda nationalist sovina si instiga la ura rasiala ori nationala', precum si acel comportament ce are ca scop ori vizeaza 'atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare ori ofensatoare indreptate impotriva unei persoane, grup de persoane ori comunitati'.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.