Sticla de sampanie Moet et Chandon din 1937 a fost luata din crama Cancelariei lui Adolf Hitler, de catre un soldat britanic in 1945. "Soldatii rusi au fost primii care au ajuns la Cancelaria Fuhrerului, insa oricum toti au furat ce-au putut de pe ac
Sticla de sampanie Moet et Chandon din 1937 a fost luata din crama Cancelariei lui Adolf Hitler, de catre un soldat britanic in 1945. "Soldatii rusi au fost primii care au ajuns la Cancelaria Fuhrerului, insa oricum toti au furat ce-au putut de pe acolo, toti si-au dorit sa aiba cate un suvenir de la marele eveniment", a declarat unul dintre specialistii casei de licitatii.
S-a zvonit pe atunci ca nemtii, realizand ca situatia lor este fara nici o speranta, au injectat cianura in unele dintre cele mai bune vinuri din crama din Berlin.
Soldatul care a gasit sticla, al carui nume nu a fost facut public, nu a dorit sa riste si nu a deschis sticla niciodata. El a facut-o cadou avocatului sau, Nigel Wilson, acum 15 ani.
Wilson, care acum are 62 de ani, a decis saptamana trecuta sa scoata sticla la licitatie, iar pretul cu care a fost achizitionata a fost de peste 4000 de euro. Matthew Whitney, de la casa de licitatii Charterhouse Auctioneers din Sherborne, Dorset, a declarat ca o sticla asemanatoare s-ar vinde, daca nu ar avea nici o legatura cu dictatorul Hitler, cu cel mult 200 de euro.
Acelasi Whitney a mai explicat ca, desi Fuhrerul nu consuma alcool, el pastra cele mai fine bauturi pentru staff-ul si musafirii sai.
Sticla de sampanie a fost cumparata de doi prezentatori TV suedezi care au dorit-o pentru a o utiliza intr-un program despre dictatori.
Unul dintre cei doi cumparatori, Fredrick Wikingsson, a declarat ca nu are de gand sa bea sampania pentru ca nu stie ce contine de fapt sticla.
"Nu stim ce vom face cu lichidul, dar ceea ce este sigur e ca nu vom juca Ruleta Ruseasca cu ea".
Anul trecut, in septembrie, 21 de picturi si doua schite din colectia lui Hitler au fost cumparate de catre un necunoscut pentru o suma care depasea 200.000 de euro. Colectionarul care a scos tablourile la vanzare a declarat ca a decis sa le vanda pentru ca a observat ca poate obtine bani foarte frumosi pe ele, mai ales ca un alt tablou al dictatorului se vanduse cu un an in urma pentru cinci mii de euro.
Recent, s-a descoperit ca Hitler avea o vasta colectie de opere ale unor compozitori evrei si rusi, desi declara in gura mare ca atat evreii, cat si rusii sunt demni de dispret. In timpul razboiului, cand evreii erau adusi in lagarele de concentrare din Europa, Hitler personal a cerut trupelor sale ca soldatii rusi luati prizonieri sa nu fie tratati ca prizonieri de razboi precum militarii britanici sau francezi, pentru ca el considera ca slavii erau inferiori rasei nordice.
Cu toate acestea, o suta de discuri de gramofon descoperite recent au relevat gusturile sale reale. Alaturi de compozitorii germani Beethoven, Wagner si Bruckner, in colectia Furherului se mai aflau si capodopere semnate Rahmaninov, Borodin sau Ceaikovski. Insa descoperirea care i-a uluit atunci pe specialisti a fost un concert de vioara al lui Ceaikovski, interpretat de violonistul Bronislaw Huberman, un evreu polonez care a fugit din Viena in 1937. El fusese declarat public inamicul celui de-al Treilea Reich. Oficial, Hitler ura tot ce era legat de evrei sau rusi si a declarat in Mein Kampf ca arta evreilor "nu a existat niciodata". Cu toate acestea, colectia sa spune cu totul altceva.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.