Numai ca alegerile pentru Parlamentul European au o semnificatie mai mica decat alegerile locale ce vor urma in numai cateva luni. Aceste alegeri pot schimba soarta partidelor, pot schimba sensul descendent sau ascendent al partidelor, asa cum s-a va
Numai ca alegerile pentru Parlamentul European au o semnificatie mai mica decat alegerile locale ce vor urma in numai cateva luni. Aceste alegeri pot schimba soarta partidelor, pot schimba sensul descendent sau ascendent al partidelor, asa cum s-a vazut si in 1996, si in 2000, si, mai ales, in 2004.
Partidele nu au formulat inca setul de candidaturi pentru principalele primarii, vizibile in mass-media centrale, cu impact electoral important.
De exemplu, Primaria Capitalei pare a fi lipsita de un candidat puternic din partea niciunui partid.
De altfel, Primaria Capitalei a fost, incepand cu 1996, in stare de tranzitie. Victor Ciorbea, Viorel Lis, Traian Basescu, Adriean Videanu au acceptat candidaturile numai ca o etapa a evolutiei lor politice. Primii doi au evoluat pana cand nu au mai insemnat nimic in politica romaneasca. Ceilalti doi tind sa insemne din ce in ce mai mult.
In aceasta logica, sa ne imaginam ce s-ar intampla daca PSD ar castiga Primaria Bucuresti. Ar avea al doilea ales uninominal dupa presedintele Romaniei. La fel ca PD, ar putea incepe reconstructia partidului in jurul acestui candidat.
Din aceasta perspectiva, PSD are o sansa a revenirii printr-o candidatura de mare magnitudine la Primaria Capitalei. Ar putea fi chiar Adrian Nastase, la inceputul relansarii sale politice (de altfel, Adrian Nastase are nevoie de o campanie electorala vizibila in sistem uninominal pentru a se re-prezenta). Ar putea fi Cristian Diaconescu singurul social democrat credibil, inca, pentru bucuresteni. Insa candidatura lui Vanghelie este cea mai probabila pentru ca nu risca sa tulbure fragilele echilibre interne PSD, iar rezultatul este extrem de previzibil.
Si pentru liberali Primaria Capitalei poate insemna un moment de cotitura din starea de partid minoritar, permanent hartuit si contestat, in partid aflat in ofensiva si capitalizand electoral guvernarea. PNL ar putea propune candidati de magnitudine. Bogdan Olteanu sau Adrian Cioroianu sunt cateva solutii liberale ce pot schimba tendinta electorala a PNL. Dar, cu toata posibilitatea de joc, PNL, mai mult ca sigur, il va prefera pe Ludovic Orban, vizibil si vocal, dar lipsit de greutate politica (in termeni de specialitate are notorietate, dar nu si credibilitate). Din aceleasi motive ca si social democratii, liberalii nu vor sa tulbure echilibrele interne.
Pentru Partidul Democrat miza este si mai fierbinte. Este esential sa nu piarda Primaria Capitalei pentru ca acest lucru va insemna un vot de blam in propriul fief. Surprinzator, PD nu pare a incerca sa-si consolideze candidatul, fie ca acesta se numeste Adriean Videanu, Razvan Murgeanu sau chiar Liviu Negoita. Lipsa de strategie a PD referitor la Primaria Capitalei poate transforma un cosmar in realitate caci este foarte posibila aparitia unui candidat surpriza, outsider, capabil sa capitalizeze notorietatea si popularitatea de care s-ar putea bucura.
Si pentru celelalte partide, mai mici, Primaria Capitalei reprezinta premisa intrarii in Parlament. Un personaj credibil cu un mesaj credibil si un scor bun poate relansa cursa cresterii in sondaje.
Peste toate acestea sa ne aducem aminte ca intotdeauna campaniile pentru Primaria Bucuresti au fost terenul de incercare pentru mesajele si personajele centrale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.