Hrana pentru animale este din ce in ce mai scumpa si mai greu de gasit, in conditiile in care culturile au fost afectate de seceta, iar intermediarii practica preturi speculative, spun crescatorii. "Furajele s-au scumpit si nu se gasesc. Incepand cu
Hrana pentru animale este din ce in ce mai scumpa si mai greu de gasit, in conditiile in care culturile au fost afectate de seceta, iar intermediarii practica preturi speculative, spun crescatorii. "Furajele s-au scumpit si nu se gasesc. Incepand cu luna iunie au crescut preturile de la 4000 de lei vechi pe kilogram la 5500 de lei vechi si chiar 6000 lei vechi", a declarat presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc (PRCP), Gheorghe Caruz. Scumpirea furajelor va determina o reducere a efectivului de porci desi estimarile initale ale crecatorilor pentru acest an erau optimiste. Si crescatorii de pasari sunt afectati de scumpirea furajelor. "Preturile la cerealele din noua recolta au crescut de la 5000 de lei vechi la 7000 de lei vechi, iar costul cu cereale reprezinta 40% din valoarea unei retete furajere, astfel ca scumpirea la furaje este de circa 800 de lei vechi. Mai sunt inca si producatori avicoli care au pe stoc cereale din vechea recolta si le folosesc in furaj", a declarat presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van. El estimeaza ca producatorii de carne de pasare vor resimti in circa doua-trei luni scumpirea furajelor, dar nu este obligatoriu ca aceasta sa se faca simtita si la nivel de consumator. Nici carnea de porc nu se va scumpi in perioada urmatoare. "Mai devreme de cateva luni nu se va face o scumpire, dar incepand sfarsitul anului, luna decembrie sau inceputul anului viitor, este posibila o scumpire. In luna martie a anului viitor sigur va fi o scumpire, pentru ca in ultimii doi ani preturile au scazut. Daca in 2004 kilogramul de carcasa de porc era 98.000 lei vechi, acum este de 50-60.000 lei vechi", spune Gheorghe Caruz. Crescatorii de animale spun insa ca nu numai seceta este de vina pentru preturile ridicate la cereale, dar si intermediarii, care vand la un pret mult mai mare decat cel cu care achizitioneaza cereale de la producatorii agricoli. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.