Motiune de cenzura, darimarea Guvernului si apoi? Intrebarea se pune din ce in ce mai intens chiar in sinul partidului care a anuntat aceasta masura: PSD.Mircea Geoana va trebui sa tina cursuri despre
motiune daca vrea sa nu aiba surprize la vot Intentiile conducerii PSD privind depunerea unei motiuni de cenzura nu sint clare nici macar pentru parlamentarii formatiunii conduse de Mircea Geoana. Majoritatea alesilor contactati ieri de Cotidianul au declarat, la adapostul anonimatului, ca nu prea inteleg care este finalitatea motiunii de cenzura. Cei care au fost de acord sa comenteze deschis subiectul s-au eschivat. De exemplu, vicepresedintele Camerei Deputatilor Valer Dorneanu: Sint in concediu, nu am avut nici o discutie pe aceasta tema cu vreun coleg din conducere, dar astept, asa cum a promis dl presedinte Geoana, ca aceasta actiune sa fie discutata si explicata in sedinta Biroului Permanent National". La rindul sau, deputatul PSD Anghel Stanciu a recunoscut ca nu este in tema cu subiectul. Pe linga faptul ca nu inteleg strategia partidului adoptata la Bran, multi dintre deputatii si senatorii PSD se declara convinsi ca Mircea Geoana nu are nici o sansa de a-l convinge pe presedintele Traian Basescu sa-l puna in fruntea Guvernului.

La rindul sau, Ion Iliescu a declarat saptamina trecuta ca nu se poate pronunta in legatura cu oportunitatea motiunii de cenzura, pentru ca nu stie care au fost motivele care au stat la baza luarii acestei decizii. Nu comentez, nu am participat la acele discutii, nu vreau sa ma pronunt in legatura cu o decizie cu care n-am nici o legatura", declara presedintele de onoare al PSD.

In turneul sau prin tara, Mircea Geoana, profitind de mediatizare, a pus in prim-plan tema motiunii, dar explicatiile cele mai clare le-a dat doar in legatura cu intentia sa de a deveni premier. Faptul ca presedintele unui partid este un candidat la functia de prim-ministru din partea oricarui partid parlamentar nu reprezinta o ambitie personala a lui Mircea Geoana, ci este o realitate politica. In mod normal, un prim-ministru de tara este presedintele partidului care cistiga alegerile si PSD a cistigat alegerile cu Mircea Geoana candidat la functia de premier", a declarat numarul unu din PSD, simbata, la Bistrita. Conducerea social democratilor ar putea adopta astazi o hotarire oficiala in privinta motiunii de cenzura in cadrul Biroului Politic National.Nu numai pesedistii nu inteleg strategia partidului, dar si ceilalti actori de pe scena politica sint la fel de nedumeriti. Vicepresedintele PRM Lucian Bolcas crede ca PSD s-a grabit sa anunte motiunea inainte de a-si cauta sprijin politic. Nu stiu daca PSD va depune sau nu o motiune, dar o astfel de actiune nu se face fara consultari prealabile cu posibili aliati si nu se face fara sa stii ce va urma. Cred ca este imposibil ca Mircea Geoana sa devina prim-ministru", a conchis Bolcas.

Nici liberalii nu cred ca se vor confrunta cu o motiune de cenzura. Am destule indoieli", spune liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu. Modul in care a fost anuntata data depunerii ei denota anumite ezitari din partea PSD", a adaugat Antonescu, el sustinind ca toata aceasta campanie a social democratilor este generata de o dorinta de a creste in imagine si a fost facuta la cererea consilierilor straini care au recomandat o miscare spectaculoasa".

Omonimul lui Antonescu din UDMR, Marton Arpad, nu este nici el sigur ca va exista o motiune: Nu stiu daca o vor depune sau nu. Cred ca demersul conducerii PSD se datoreaza unor presiuni venite din teritoriu si eventual a unor calcule numai de ei stiute din care sa reiasa ca ar fi avantajati de alegeri anticipate in aceasta toamna".

Si purtatorul de cuvint al PC, Bogdan Ciuca, nu poate spune cu precizie daca intentiile PSD sint reale sau nu. Eu cred insa ca le va fi greu sa faca pasi inapoi, dupa ce au facut atit tam-tam in media". Democratii au declarat imediat dupa anuntul facut de Geoana ca nu cred in acest demers. Cu toate acestea, surse din PD sustin ca formatiunea condusa de Emil Boc a decis sa fie pregatita pentru eventualitatea ca va fi solicitata de seful statului sa formeze un nou guvern.

In timp ce PSD fierbe, Adrian Nastase da lectii de istoria artei, pe www.cotidianul.ro/select