Unde-s doi, puterea creste. Sau unde-s patru... Sau sase... E principiul pe care din ce in ce mai multe cupluri isi bazeaza astazi viata amoroasa. Iar unde-i cerere, e si oferta. Cluburi, hoteluri si agentii de intalniri fac avere de pe urma acestui
Unde-s doi, puterea creste. Sau unde-s patru... Sau sase... E principiul pe care din ce in ce mai multe cupluri isi bazeaza astazi viata amoroasa. Iar unde-i cerere, e si oferta. Cluburi, hoteluri si agentii de intalniri fac avere de pe urma acestui "hobby" sexual.


GLOSA LA PORUNCA A 10-A. "Activitate sexuala cu caracter bigam, tratata de cuplul care o practica asemeni oricarei alte activitati sociale", este definitia pe care sociologii Curtis Bergstrand si Jennifer Blevins Williams o dau swing-ului (sau swinging-ului, ambele forme desemnand acelasi lucru), in articolul "Casnicii alternative de astazi: Schimbul de parteneri", publicat de Electronic Journal of Human Sexuality, pe 10 octombrie 2000. Fenomenul, devenit parte integranta a revolutiei sexuale a anilor Flower Power, a purtat initial si denumirea de "wife-swapping" (schimb de neveste), considerata astazi insa drept misogina si degradanta.  


SEX-CLAN. Dar in vreme ce swinger-ii de azi privesc practicile din antichitatea romana, acceptarea in cadrul orgiilor a tuturor tendintelor sexuale, drept un exemplu de libertate, in secolul XX fenomenul a inceput sa se faca simtit intr-un alt mod, afirma Terry Gould in volumul "Stil de viata. O privire asupra practicilor erotice ale swinger-ilor". In conformitate cu cercetarile intreprinse de mult premiatul sociolog si jurnalist american, practica in sine isi afla radacinile in vremea Celui De-al Doilea Razboi Mondial, in randurile familiilor pilotilor US Air Force. In comunitatile mici, cu vietile barbatilor sub semnul pericolului iminent in fiecare misiune intreprinsa pe cerul Europei, valorile morale erau o parte componenta importanta a functionarii relatiilor interumane. Mentalitatea de grup select, inchis in propriul sistem de valori, asemeni unui clan modern, facea ca legaturile intre membrii lui sa devina cu atat mai stranse, de aici derivand mai cu seama datoria, asumata de intreaga comunitate, de a avea grija de urmasii celor disparuti. Astfel, sotii se angajau sa se preocupe atat de nevoile materiale, cat si emotionale, dar mai ales sexuale, ale sotiilor celor plecati in misiune sau cazuti pe front. Similaritati cu practicile maritale intalnite si astazi in comunitati traditionaliste indiene, mongole, musulmane sau evreiesti, asa numitele "levirate" (din latinescul "levir", fratele sotului), subliniaza caracterul puternic de clan al acestor grupuri sociale.


IUBIRE KAKI. Teoria insa este inca aprig disputata in lumea sociologiei, datorita faptului ca este improbabil ca familiile sa-i urmeze pe piloti in teatrele de razboi. Alte surse indica spre bazele aviatice din desertul californian ca fiind locul in care a luat nastere practica swing-ului modern. Oricare ar fi insa discutiile de amanunt, opinia generala accepta ca valabila ideea ca fenomenul a aparut in cadrul comunitatilor militare americane ale sfarsitului anilor a€™40 si inceputul anilor a€™50, la finele razboiului din Coreea, practica fiind deja foarte raspandita.

Acestea au fost si bazele crearii primelor grupuri organizate prin intermediul carora  swinger-ii se puteau intalni in siguranta, dar mai ales cu garantia ca-si vor gasi parteneri.


SWINGING 60a€™S. O prima astfel de organizatie, Sexual Freedom League, a luat fiinta in 1960 in Berkeley, California, in ultra liberalul San Francisco Bay Area, urmata de zeci de astfel de grupuri pe tot teritoriul Statelor Unite. Anii a€˜70 au apartinut insa Marii Britanii, unde intregi comunitati mic-burgheze din suburbiile marilor orase ascundeau acest secret intunecat.

Astazi, capitalismul aprig si veros profita din plin de cererea in crestere de pe ceea ce a ajuns sa fie numita piata de servicii sexuale. "Vorbim aici despre un stil de viata, mai mult decat despre o simpla pracitca sexuala", a declarat Robert McGinley, presedintele septuagenar al Lifestyles Organisation, in cadrul conventiei anuale de swinging de anul acesta din Las Vegas, eveniment ce a atras peste 900 de cupluri doar din Statele Unite. "Compania noastra ofera cuplurilor paturii de mijloc posibilitatea de a se intalni in siguranta, intr-un cadru selectiv si care aleg in viata de zi cu zi sa-si ascunda inclinatiile sexuale fata de asa numitii "vanillas" (cuplurile conventionale)", a continuat el.


VIATA IN FUNDUL GOL. Clientela unor astfel de organizatii este extrem de variata. Matt Virtue, consultant in cadrul unei firme de avocatura din Washington, a declarat ca anual cheltuie peste 10.000 de dolari pentru a participa la manifestari ale diferitelor organizatii de profil, unde impreuna cu prietena lui poate face sex cu alti parteneri. "Nu e o deviatie", spune el, stand lungit in jaccuzzi, alaturi de partenera sa si de un alt cuplu. Abia facusera sex. "E un hobby de barbat la 40 de ani".

Un asemenea enuziasm a transformat intr-o adevarata industrie ceea ce era odata o inclinatie sexuala destinata exclusiv spatiului privat, industrie ce astazi inregistreaza castiguri de peste 15 milioane de dolar anual. Dar Statele Unite nu detin monopolul distractiei nici in acest domeniu. Numeroase hoteluri din Jamaica, Mexic si Franta, ca sa numim doar statele cu cea mai dezvoltata plaja de oferte, inghit sume asemanatoare. Nimic in afara distractiei nu conteaza. Nici macar varsta. Sau, poate, cu atat mai multa€¦ Terri, ofiter in retragere din cadrul fortelor aeriene americane, in varsta de 48 de ani si prietenul ei, cu 27 de ani mai tanar, au cheltuit peste 800 de dolari la evenimentul de anul trecut din Anheim, California, unde Lifesyles Organisation a inchiriat pentru o saptamana un intreg hotel pentru un eveniment dedicat celor de varsta mijlocie. "Cei mai exibitionisti s-au adunat la miezul noptii in holul hotelului si, sub privirile celorlalti, au facut sex ore in sir", povesteste ea. "Eu am avut 3 parteneri in 24 de ore", adauga.


AFACEREA DIN SPATELE PLACERII. Statisticile deyvaluie un numar de peste 100.000 de swing-eri doar in Staele Unite. Dar numarul lui este cu mult mai mare, asa cum releva scriitorul Rick Conner, el insusi un membru al acestei comunitati. "In jur de 20.000, insa sunt extrem de activi. Dar numarul real se invarte in jurul cifrei de un milion. Asadar, este o afacere foarte profitabila, atat pentru spatiile care gazduiesc astfel de evenimente, cuburi, hoteluri sau mini-statiuni, cat si pentru organizatiile ce se ocupa cu ochestrarea unor astfel de manifestari".

McGinley, presedintele Lifesyles Organisations, confirma acest fapt. "Chiar daca specificul afacerii noastre nu este unul obisnuit, in spatele placerii celorlalti, sta un intreg mecanism organizatoric si financiar. Ca in orice afacere, exista un risc calculat, un studiu al pietei extrem de atent intocmit, astfel ca orice variatie in oferta noastra este nu atat de dragul jocurilor sexuale, ci produsul unor minutioase planificari. Nu ne intereseaza swinging-ul, ci banii! Pentru noi este o afacere ca oricare alta", a adaugat. Iar cifrele avansate de el vorbesc de la sine. Astfel, la un astfel de eveniment, fiecare participant trebuie sa plateasca o taxa de 690 $, din care doar 200 $ acopera costurile reale. Multiplicata la cateva sute de cupluri, suma aduce asadar profituri remarcabile de peste 400.000 $. Nemai punand la socoteala plata aditionala pentru transport si cazare. Cifrele anuale ale profitului se ridica astfel la mai bine de 4 milioane de dolari, iar agentia de turism, subdiviziune a companiei, adauga alte 10-12 milioane din rezervari la hoteluri ca Hedonism II, din Jamaica sau Desire, din Mexic.


REGULA. Cu toate ca au existat si incidente precum cel in care un cuplu a fost impiedicat sa faca sex in restaurantul arhiplin al unui alt hotel decat cel care gazduia evenimentul, Lifestyles Organisation, are si reguli foarte stricte cu privire la conduita participantilor, dar mai ales a personalului. "Am incercat sa relaxam si mai mult regulile si asa destul de laxe ale spatiilor care ne gazduiesc", a declarat McGinley. "Astfel, la unul dintre hotelurile noastre am declarat ca optionala vestimentatia oaspetilor pe perioada desfasurarii evenimentului. Fireste, nu si in ceea ce priveste personalul". De altfel, regulile in aceasta privinta sunt extrem de stricte. Angajatilor le este interzis cu desavarsire, sub amenintarea concedierii, sa se implice in relatii de orice natura cu participantii la eveniment. "Au existat si astfel de cazuri, dar am luat imediat masurile cele mai drastice", a spus Richard Bourke, directorul hotelului jamaican Hedonism II.

Ca orice piata in dezvoltare, si aceasta atrage din ce in ce mai multi investitori. Astfel, de la inceputul anului si pana astazi doar pe teritoriul Statelor Unite s-au deschis cateva sute de cluburi sau hoteluri dedicate aproape in totalitate acestor evenimente socio-sexuale, cum le denumea scriitorul Rick Conner, iar in Mexic, mini-statiunea Desire Resort s-a axat exclusiv pe gazduirea cuplurilor de swing-eri. Jeff James, patron al clubului Freedom Acres din San Bernardino, Los Angeles, a declarat ca in fiecare sambata 225-260 de cupluri se aduna aici pentru 85 $ pe seara.


BAN LA BAN. Dar dincolo de argumente de ordin psihologic - accentul pus pe actul sexual si lasarea pe plan secund a relatiei propriu-zise si a pericolului bolilor cu transmitere sexuala - sau morale, efectele unei afaceri de succes se rasfrang si asupra altor ramuri.

Astfel, industria jucariilor erotice, dar si cea a tineretii fara batranete sub forma capsulelor de Viagra, anunta o dublare a vanzarilor doar pe acest segment in ultimii zece ani.

Una peste alta (desi, vezi cat de relative sunt toate!), spatiul carpato-danubiano-pontic ar avea si el, saracul, nevoie de o forma organizata de swinging. Cel putin in cazul lui homo politicus (nu stiu insa cat de sapiens!), schimbarea partenerilor pare a fi preocuparea permanenta. In asteptarea swing-ului democratic din 2008...



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.