Se implineste un an de cand regizorul Cristian Nemescu nu mai este printre noi si in tot acest timp primul si ultimul sau lungmetraj "California Dreamin' (nesfarsit)" a fost prezentat si a primit premii in cadrul unora dintre cele mai importante festivaluri de film din Europa. Sambata seara, juriul sectiunii lungmetraj a Festivalului International de Film Independent Anonimul, prezidat de Marina Grasic (producatorul executiv al filmului "Crash", care in 2006 a obtinut trei premii Oscar) si format din criticul de film Irina Margareta Nistor, Emmanuel Benhiby - producatorul filmului "Paris, je t'aime" si Swel Noury - regizor, castigator al Trofeului Anonimul 2006 pentru filmul "Heaven's Doors" (realizat impreuna cu fratele sau, Imad Noury), a hotarat sa inmaneze Trofeul Anonimul aceluiasi "California Dreamin' (nesfarsit)", "pentru reusita exceptionala, inclusiv interpretativa, cu o mentionare speciala a actorilor Ion Sapdaru si Razvan Vasilescu". Gustul publicului a coincis de aceasta data cu cel al juriului, intrucat pelicula premiata de publicul prezent in Delta a fost tot lungmetrajul lui Cristian Nemescu.
Tot in sectiunea de lungmetraj, premiul pentru regie a revenit rusului Andrey Zvyagintsev, inzestrat cu o "viziune cinematografica uimitoare", pentru filmul "Exilul"/"The Banishment", care a concurat si la Cannes. Acelasi film rusesc si-a adjudecat premiul pentru imagine, care i-a fost acordat lui Mikhail Krichman "pentru frumusetea coplesitoare a imaginii". Juriul a acordat si doua premii speciale unor actori din filme diferite din competitie: Hannah Herzsprung pentru interpretarea "unui rol extrem de solicitant" in filmul german "Patru minute"/"Vier Minuten" (regia Chris Kraus) si Elio Germano pentru interpretarea "unui rol complex si crearea unui personaj fermecator" in productia italiana "Fratele meu e singur la parinti"/"Mio fratello e figlio unico" (regia Daniele Luchetti).
La sectiunea scurtmetraj de fictiune premiul a fost castigat de "Before The Wind Blows" (regia Samer Najari, Canada), in timp ce premiul special "Ovidiu Bose Pastina" a revenit scurtmetrajului "Tricoul" (regia Hossein Martin Fazeli, Cehia).
Juriul a acordat si un premiu special scurtmetrajului romanesc "Lectia de box", in regia lui Alexandru Mavrodineanu, apreciind "ambiguitatea si emotia cu care filmul ne ofera mai multe lectii de viata, in care forta si fragilitatea se intalnesc permanent in ring".
Cel mai bun scurtmetraj de animatie a fost considerat "Tyger" (regia Guilherme Marcondes, Brazilia), care a impresionat juriul prin "imbinarea ingenioasa a diferitelor tehnici de animatie, inclusiv a celei cu marionete" si prin "povestea lirica, nuantata de realism magic, de metamorfoze imaginative si de folosirea inspirata a muzicii". Premiul publicului a revenit scurtmetrajului de animatie "Salvez lumea"/"Save the World" (regia David Casals-Roma, Marea Britanie & Spania).
In noaptea de sambata spre duminica, filmele castigatoare la cele trei sectiuni competitionale, "California Dreamin' (nesfarsit)", "Before the Wind Blows" si "Tyger" au fost proiectate din nou in campingul de la Sfantu Gheorghe.
n