Oricit de bine au performat, punkerii de la Toy Dolls si alternativii de la Dandy Warhols n-au putut mobiliza tot atitia fani cit au adus formatiile intrate in mitologia autohtona: Phoenix si Cradle of Filth.

La fel ca anul trecut, veteranii de la Phoenix au avut cei mai multi spectatori din toate serile Festivalului Stufstock-Greenfest. Peste 5.000 de fani i-au ascultat pe cei de la Phoenix, iar singura trupa care s-a mai apropiat, in acest an, de acest record a fost formatia de black metal Cradle of Filth, a spus pentru Cotidianul Mircea Toma, presedintele Asociatiei pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural, organizatorul principal al festivalului. „E clar ca mitul a iesit cistigator, ambele formatii fiind deja niste mituri printre fanii autohtoni. E pacat ca la cei de la Toy Dolls ori la Dandy Warhols n-a fost aceeasi stare de spirit, spectatorii privind mai degraba curiosi spre cele doua trupe care nu s-au calificat inca pentru categoria mit", spune Toma.

Seara de vineri a fost cea mai „punk". E.M.I.L. au cintat mai legat ca de obicei, concertul terminindu-se cu „Supradoza de vise", cei doi vocali, Sorin si Butch, intarind mesajul piesei cu o aruncare in public, catalogata de baietii de la paza ca fiind mai degraba „guard-diving" decit „stage-diving". Balansului de ska i-au urmat cei de la Timpuri Noi, cu Artanu pus pe improvizat si cu interpretari mult mai funk decit variantele de album.

Au sosit apoi punkerii de la Toy Dolls, capul de afis al serii de vineri. Imbracati sincron in camasi rosii si cravate leopard si sarind dintr-un colt in altul, au dat viata miniimnurilor punk vechi de mai bine de 20 de ani. Daca la show-ul Cradle of Filth, blackerii au fost mai vizibili decit restul publicului, la Toy Dolls, primul rind a fost dominat de creste colorate si buze cu piercing, fara sa mai conteze daca stiau sau nu versurile.

Au fost insa suficienti punkeri cit sa se auda versurile si din public. Cei care nu le stiau strigau pur si simplu, batind ritmul cu pumnul in aer, celebrul „Oi! Oi! Oi!", complet absorbiti de spectacol. „Normal ca le-a placut aici, unde cinta copiii cu ei, ca oricum afara nu prea ii mai asculta nimeni", spunea o voce malitioasa la sfirsitul concertului. Totusi, punkerii de la Toy Dolls au inca succes nu doar in Europa, dar si in Japonia, unde vor avea un turneu in toamna.

Dupa show-ul Toy Dolls, au urmat cei de la Zdob si Zdub. Prestatia lui Roman, hardcore-istul cu catrinta, care s-a catarat pe boxele imense ce flancau scena, a fost destul de carismatica incit lumea prezenta sa nu simta plecarea celor doi fosti chitaristi. Trupa a cintat toate hiturile care s-au rotit de-a lungul anilor in playlisturile radio si tv din Romania, cu o singura exceptie: „Hardcore moldovenesc".

Seara de simbata a fost deschisa de Niste Baieti, care au demonstrat ca nu se limiteaza la a adauga chitare si la a schimba vitezele de cintat ale slagarelor anilor ‘70 si ’80. Publicul, care stia toate versurile trupei, i-a putut vedea luind peste picior si piese mai noi, cum ar fi „Ploaia" celor de la Cargo. A urmat formatia Gindul Mitei, care a cintat mai multe balade ca de obicei, iar Nicu, vocalul, a provocat in permanenta publicul feminin, strecurind si citeva aluzii fara perdea. Sound-ul Gindul Mitei a fost dur, chiar daca piesa care i-a facut cunoscuti in Romania, „La Ciocana", a lipsit, spre dezamagirea multora.

Cei de la Phoenix au avut, mai ales in prima parte a concertului, probleme de sunet pe care le rezolvau pe loc. De altfel, Nicu Covaci s-a aratat destul de iritat de echipa tehnica, dar poate ca nervii sai veneau si din faptul ca nu a fost in cea mai buna forma din punct de vedere vocal. Cu toate astea, veteranii de la Phoenix au adunat cel mai numeros public din festival. Cei aproximativ 5.000 de spectatori i-au acompaniat pe tot parcursul concertului, au tipat, au adus pancarte si au dansat in voie.

The Dandy Warhols, trupa care a cintat in deschiderea concertelor The Rolling Stones, a ajuns in Romania cu ocazia unui turneu in Europa de Est, potrivit tour managerului Lee Cohen. Desi trupa nu prea cinta in astfel de festivaluri, membrii formatiei au spus ca le-a placut in Romania, unde s-au bucurat de aproximativ 3.000 de spectatori. Membrii formatiei americane s-au plimbat in ziua concertului prin Vama Veche si au socializat cu celelalte trupe invitate la festival. Zia McCabe, singura fata din trupa, a spus in timpul recitalului de simbata seara ca i-a placut foarte mult sa inoate goala in Marea Neagra, iar Courtney Taylor-Taylor le-a dedicat o piesa clujenilor de la The Amsterdams.

Dupa miezul noptii, au urmat pe scena de la Stufstock alte patru formatii - Kumm, Klimt 1918, Travka si Grimus, care au tinut publicul treaz pina aproape de dimineata, cind pe plaja din Vama rasuna muzica la rasarit, mixata de DJ Vania si Electro Griot - un proiect muzical cu radacini din Mali, SUA si Romania. Festivalul s-a incheiat in ritmuri mai blinde, animate de formatii folk, jazz si funk, din program facind parte trupa americana Defunkt, moldovenii de la Trigon, nemtii de la Farfarello si Mircea Baniciu&Friends.

Cit priveste editia Stufstock 2008, lucrurile nu sint inca decise. „Habar nu am cum va fi Stufstockul de la anul. In fiecare an, discutam daca sa-l continuam sau nu. Exista critici care spun ca Stufstockul mai mult strica decit ajuta, dar nu sint de acord cu asta, pentru ca efectul festivalului a fost, totusi, pozitiv. Oricum, daca va continua, dorim sa pastram festivalul la dimensiuni reduse, de cel mult 10.000-12.000 de spectatori, pentru ca Vama nu e croita pentru concerte de tipul U2", ne-a spus Mircea Toma.

Fani adormiti Atmosfera din incinta Stufstockului din acest an a fost atit de relaxata, incit unii spectatori sforaiau in timpul concertelor, dormind direct pe pamint, in fata scenei, iar altii adunau informatii pentru licenta in turism sau citeau, cu o mina studioasa, la lumina unor lampi de lectura, ultimele SF-uri din Orson Scott Card. Conform organizatorilor, nu au existat incidente semnificative legate de consumul de alcool, dar au fost totusi tineri care i-au mituit pe paznici si au intrat gratis sau altii care au fost prinsi sarind gardul. Vama Veche a fost mai putin aglomerata pe perioada festivalului decit era de asteptat, chiar daca la concerte au venit si turisti din statiunile apropiate.

Festivalul de la Vama Veche in cifre Dintr-un protest cu trupe rock dispuse sa cinte gratis pentru salvarea Vamii Vechi, Stufstockul se apropie de profilul unui festival muzical de rang european. De la buget zero la 400.000 de euro, de la capul de afis Vama Veche la Cradle of Filth si Toy Dolls, de la acces gratuit la pretul de 80 de lei pentru cele patru zile de muzica live, de la concerte direct pe plaja la o zona proprie, Festivalul Stufstock a crescut exponential.

Prima editie a Festivalului Stufstock a avut loc intre 16 si 17 august, in 2003, ca o reactie de protest la incercarea autoritatilor de a schimba destinatia turistica a Vamii Vechi. Miscarea „Salvati Vama Veche" milita pentru conservarea rezervatiei naturale 2 Mai - Vama Veche prin cuvintele de ordine „Sa infigem cortul in plaja". Accesul a fost gratuit si 20 de trupe au cintat pro bono, capul de afis fiind, nu intimplator, Vama Veche. S-a cintat in Vama, la Hamacele lui Boboc si la Bibi. In perioada orelor de virf, puteau fi numarati peste 15.000 de participanti.

Intre 3 si 4 septembrie 2004, Stufstock 2 aduce 29 de trupe, inclusiv Iris si Cargo. Numarul de participanti creste la 20.000, iar bugetul este in jur de 100.000 de euro. Cam tot atitia bani sint investiti peste un an. Numarul de participanti sporeste in continuare, ajungindu-se la recordul de 30.000 de spectatori. Intre 19 si 20 august, performeaza 35 de trupe, vedetele fiind Zdob si Zdub si Vama Veche.

Incepind de anul trecut, festivalul se muta la complexul Marina Park si accesul se face pe baza de bilet (35 de lei pentru trei seri de festival). Intre 1 si 3 septembrie 2006, cinta 41 de trupe, printre care Timpuri Noi, Phoenix si Soul Funkotopia (SUA/RO). O data cu introducerea tichetelor de intrare, recordul de audienta este de 7.000 de participanti. Cu un buget de 120.000 de euro, festivalul mizeaza mai putin pe mesajul social, cantonindu-se in zona industriei muzicale.

Editia acestui an (16-19 august) a adus 50 de trupe, capetele de afis fiind Cradle of Filth, Zdob si Zdub, Toy Dolls, Phoenix, Dandy Warhols, Defunkt si Mircea Baniciu. Abonamentul pentru intregul festival a fost de 80 de lei, iar bugetul a ajuns la 400.000 de euro, exceptind expunerea media. Mesajul ecologic reinvie, noul nume al evenimentului fiind Stufstock-Greenfest, Woodstockul din Vama fiind astfel inclus in seria de manifestari „verzi" sponsorizate de Tuborg. Organizatorii aproximeaza, pentru acest an, cam 8.000 de participanti.

Dupa Stufstock, urmeaza Delta Music Fest de la Sfintu-Gheorghe. Detalii pe www.cotidianul.ro/select