"O gogorita propagandistica" glasuieste un diplomat roman. "Nu exista in Italia GAPE, adica mai pe larg Grupul Armat pentru Epurare Etnica." Nici ministrul nostru de priceperi externe, domnul Cioroianu, urmas de fotoliu al celebrului Nicolae Titulesc
"O gogorita propagandistica" glasuieste un diplomat roman. "Nu exista in Italia GAPE, adica mai pe larg Grupul Armat pentru Epurare Etnica." Nici ministrul nostru de priceperi externe, domnul Cioroianu, urmas de fotoliu al celebrului Nicolae Titulescu, nu e convins ca treaba e serioasa. Le reamintesc amanuntul, uitat se pare, ca cele patru cadavre carbonizate ale celor patru copii romani, etnici tigani, sunt cat se poate de reale. Italienii s-au grabit sa-i traga in catuse pe parintii gasiti vinovati pentru moartea copiilor. Cu alte cuvinte, si cu copiii arsi de vii, si cu banii luati. Halal Europa! "Neglijenta" parintilor a luat o intorsatura si mai grava cand mai sus pomenita grupare si-a revendicat crimele. Sa se invete minte adica, tiganii, sa mai dea prin Italia. Cica - scrie presa italiana - ar fi cam 160.000 de rromi pripasiti in tara lui Petrarca si calitatea lor de "drojdie a Europei" insulta nasurile fine ale bastinasilor.


Crima de la Livorno seamana cumplit de mult cu faptele de pedepsire ale negrilor prin celebrul Ku Klux Klan american. Va amintiti, probabil, de actiunile nocturne (s-au turnat o droaie de filme pe acest subiect) ale unor indivizi cu cagule albe adunati in grupari ale mortii. Negrii erau pedepsiti, omorati fara judecata. Judecata semana cu, sa zicem, procesul Ceausestilor de la noi, in care procurorul Voinea, pe post de avocat, apara acuzand si nici nu se incheiase bine lectura sentintei ca era deja pusa in aplicare. Sigur ca existau si negri vinovati. Sigur ca exista si astazi infractori intre tigani. Au disparut insa tribunalele? A fost abolita legea?


Unii dintre tiganii care-si plimba satra prin Europa fac, cum spuneam, destule tampenii. Dau cu jula la portofele, cersesc, sunt implicati in retelele de carne vie. Dar fac doar tiganii asta? Cati romani albi nu infunda sau au infundat puscariile Uniunii? Cati romani albi nu comit nesabuinte in afara legii? Sigur, tiganii sunt mai vizibili, din pacate pentru ei.  Dar de aici pana la condamnarea pe criterii de rasa este un drum lung. Tiganii romani pe care
i-am intalnit, e drept, si eu la Paris, la Londra, la Roma cantand prin piete si metrouri sau cersind nu sunt singurii tigani europeni. Sunt si tigani unguri, sunt si tigani sarbi, sunt si tigani spanioli sau tigani bulgari. Nici aceia nu-s toti sfinti. Si printre ei exista manglitori. "Curatirea" Peninsulei de tigani seamana cu detergentul Ku Klux Klan, care acum un secol si jumatate incerca sa scoata pata neagra de pe haina imaculata a Americii.


Le reamintesc imbecililor care i-au ucis pe cei patru copii rromi, sau doar si-au asumat aceasta crima, ca tiganii nostri sunt, o data cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, si tiganii lor. Eu unul m-am saturat de sfaturi si tras de urechi. Coana Europa ar trebui sa-si suflece manecile si sa se apuce de treaba. Ar trebui sa comita proiecte si programe sociale si culturale pentru acesti oameni, multi dintre ei ajunsi acolo din motive de saracie crunta. Rromii mei sunt si rromii tai, Europo! Daca au mers in Italia, au mers ca intr-un judet al Uniunii Europene. Asa cum s-ar fi dus la Botosani, la Pocreaca sau la Berlin. Uniunea Europeana, cu toate cele 27 de tari, le da si lor toate drepturile comunitare. Europa sa se ocupe de ei ca de propriii cetateni. Sa-i puna la treaba, sa-i educe, sa-i scoleasca, nu sa-i ingramadeasca in ghetouri si sa le dea foc. Parca am mai auzit in istorie de asa ceva!


La mine la Sangeru sunt peste 1.000 de tigani. Cei mai multi imi sunt fini, fiindca bunicul i-a cununat si le-a botezat copiii. Si eu am botezat acum doi ani sapte tigani, sase fete si un baiat, cu varste cuprinse intre 12 si 19 ani. Tiganii mei fac comert cu nuci. Achizitioneaza nuci din toata tara. Umbla zi si noapte, asuda, castiga prin vanzarea acestor produse unor firme turcesti destul de bine, dovada casele lor inalte, cu etaj, care s-au ridicat in ultimii ani. Unii lucreaza la Valea Calugareasca in plantatiile de vita-de-vie. Traiesc in baraci si o duc mai prost. O singura batranica, Eugenia, este cersetoare. Este sprijinita de comunitatea satului. Cerseste fara ostentatie. Mi-e mila de ea si o ajut si eu de cate ori o intalnesc. La discoteca, sambata si duminica, nu se bat doar tinerii rromi. Se bat si etnicii romani veniti de la Ploiesti sau de pe Valea Buzaului. Flasnetele din Europa care tipa sa ne luam tiganii acasa ma enerveaza. Nu ma obliga, batrana cucoana, sa te injur pe tiganeste, fiindca stiu, am stat in banca la scoala cu un coleg rrom, si te mascaresc rau de tot.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.