Anuntul privind o noua strategie in Irak, formulat de Casa Alba, este, conform unui oficial american, acela de a contracara presiunile exercitate de opinia publica si criticile Congresului in vederea unei retrageri mai rapide a trupelor americane
Anuntul privind o noua strategie in Irak, formulat de Casa Alba, este, conform unui oficial american, acela de a contracara presiunile exercitate de opinia publica si criticile Congresului in vederea unei retrageri mai rapide a trupelor americane din Irak.
Cu toata parada pe care o fac Statele Unite in legatura cu asigurarea securitatii in Irak, violentele in aceasta tara se tin lant. Cel putin 12 persoane, printre care femei si copii, au fost ucise si alte 31, ranite, intr-un atac cu obuze de mortier comis, ieri, la periferia estica a Bagdadului in cartierul Obaidi, care a fost ulterior inconjurat de trupele de securitate. Potrivit unui responsabil din Ministerul de Interne, atacul a intervenit in timpul unor confruntari intre militii siite si militari americani.
Armata iraniana a bombardat intermitent, in ultimele patru zile, zone kurde din nord-estul Irakului, determinand evacuarea a peste 200 de familii.
Detinutii, in corturi de sarma
Pe langa violentele cotidiene, Irakul se confrunta, acum, si cu probleme legate de drepturile omului. Vicepresedintele irakian sunnit Tareq al-Hashemi, a promis tratamente mai bune pentru detinuti dupa ce a gacut publice imagini video de la inchisoarea Rusafa, din estul Bagdadului, pe care a vizitat-o sambata, relateaza Reuters. Conform imaginilor, la Rusafa, detinutii sunt tinuti inchisi in corturi fabricate din plasa de sarma si acoperite cu folii din plastic alb, fiecare de dimensiunile unui teren de baschet si gazduind zeci de prizonieri. Detinutii, dintre care unii sunt dezbracati pana la brau, se ingramadesc langa peretii din plasa, strigand ca sunt nevinovati. Unii dintre ei scandeaza sloganuri nationaliste irakiene, din perioada regimului lui Saddam Hussein. Penitenciarul a fost deschis in urma cu o luna, ca solutie partiala la supraaglomerarea inchisorilor din Irak, si adaposteste la ora actuala 2.779 de detinuti. Fortele americane si fortele de securitate irakiene au inchis zeci de mii de detinuti, fara a-i acuza, in cei patru ani scursi de la debarcarea fostului presedinte. Armata SUA afirma ca detine, in prezent, 23.000 de irakieni, dintre care 19.000 la Camp Bucca, un penitenciar urias, din sudul Irakului.
Washingtonul sustine ca politica sa de detentie respecta rezolutiile Consiliului de Securitate ONU, care permit trupelor americane sa-i aresteze pe irakieni pe perioade nedeterminate, atat timp cat acestia sunt considerati o amenintare.
Multi oameni de afaceri din intreaga lume au speculat, in epoca lui Saddam Hussein, si continua sa speculeze, fara scrupule, situatia din Irak. Un industrias bulgar din domeniul petrolier, Liudmil Dionisiev, in varsta de 61 de ani, stabilit in SUA, a pledat vinovat la acuzatiile de frauda si conspiratie, intr-un proces in care firmele americane Bayoil USA si Bayoil Supply and Trading sunt acuzate de profituri ilegale de pe urma programului ONU "Petrol in schimbul hranei", impus Irakului drept sanctiune pentru invadarea Kuwaitului in 1991. Liudmil Dionisiev este un asociat al lui David Chalmers Jr., proprietarul celor doua firme vizate de ancheta. Dionisiev risca pana la sase luni de inchisoare si o amenda de pana la 5000 de dolari. Chalmers a pledat, si el, vinovat de conspiratie in vederea comiterii de fraude, ca parte a unei operatiuni de efectuare de plati ilegale, prin intermediul companiilor sale, in beneficiul regimului lui Saddam Hussein, in perioada 2000 - 2003.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.