Steaua aduna informatii despre suporteri pe care isi aroga dreptul sa le cedeze inclusiv organizatiilor de cercetare a pietei.

Cotidianul online dailybusiness.ro sustine ca Steaua risca o amenda de 50.000 de lei si retragerea autorizatiei de operator de date private deoarece nu le-a cerut fanilor acordul cind le-a scanat identitatile la vinzarea biletelor de intrare pe stadion. „Datele cu caracter personal pot fi prelucrate doar in cazul in care persoana vizata si-a dat in mod expres si neechivoc consimtamintul", a spus Simona Zamfir, consilier in cadrul Autoritatii Nationale de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal (ANSDCP), pentru sursa citata. Ea a adaugat ca analizeaza cazul pentru a vedea daca si in ce masura se face vinovat clubul din Ghencea si de ce sanctiuni este pasibil.

Oficialii Stelei se apara, declarind, prin vocea purtatorului de cuvint, ca nu a fost timp suficient pentru consultarea suporterilor, din cauza implementarii sistemului de ticketing in regim de urgenta pentru meciurile din Liga Campionilor. Despre necesitatea bazelor cu datele personale ale suporterilor, conducerea din Ghencea sustine ca este utila pentru identificarea rapida a suporterilor turbulenti. „Exceptiile la punerea in practica a legii sint aplicabile doar in cazul autoritatilor publice, de exemplu politia, care nu are nevoie sa ceara acceptul pentru a folosi datele de pe buletin", puncteaza insa avocatul Stefan Vlad de la Inteligent Business Consulting. Steaua precizeaza, intr-un comunicat, ca este autorizata sa fie operator de date cu caracter personal, dar nu da amanunte cu privire la consultarea fanilor.

Pe site-ul oficial al clubului se precizeaza ca datele personale pot fi dezvaluite angajatilor clubului, politiei, dar si organizatiilor de cercetare a pietei, insa pot fi sterse la cerere si nu vor fi transmise in strainatate. Suporterii pot actiona in judecata clubul daca li se utilizeaza datele, insa un nou conflict este putin probabil dupa „pacea de la palat" de saptamina trecuta dintre Gigi Becali si liderii galeriei.