Extremistii au dat un ultimatum romilor din Italia: sa plece pina la mijlocul lunii septembrie sau vor exista atacuri si mai grave. Consulul Romaniei la Milano crede insa ca revendicarea este de fapt o inscenare.Politistii italieni au verificat minutios locul
in care s-a petrecut tragedia Grupul Armat pentru Epurare Etnica (GAPE), grupare necunoscuta pina acum, a revendicat simbata, intr-o scrisoare primita de cotidianul „Il Tirreno", incendiul in care au fost ucisi, in noaptea de 10 spre 11 august, patru copii romi de origine romana, in orasul Livorno. Aceeasi scrisoare de revendicare a fost primita duminica si de cotidianul „La Nazione". „Revendicam atentatul prin incendiere comis asupra taberei de nomazi din Livorno", arata GAPE in scrisoarea catre presa. „Incendiul ar fi trebuit sa aiba efecte si mai devastatoare. Scopul nostru este sa-i eliminam pe numerosii romi care circula pe teritoriul italian, pentru ca ei reprezinta scursura umanitatii. Sintem satui de actiunile lor criminale", scriu extremistii. GAPE ameninta chiar cu noi atentate: „Le acordam romilor un termen de 20 de zile, incepind cu 25 august, ca sa paraseasca teritoriul italian si sa evacueze taberele de nomazi de pe tot teritoriul tarii. In caz contrar, in fiecare luna va avea loc un atentat intr-o alta tabara, cu consecinte chiar mai grave decit la Livorno". Scrisoarea a fost inminata politiei italiene, care a predat-o Parchetului din Livorno, responsabil cu anchetarea incendiului.

Consulul Romaniei la Milano, Tiberiu Mugurel Dinu, crede insa ca revendicarea este de fapt o inscenare, iar gruparea extremista GAPE nici nu ar exista de fapt. „O grupare extremista nu ar face o revendicare dupa atit de mult timp. Eu primesc zilnic articole din presa de aceasta factura, dar este vorba doar de nemultumirea anumitor cetateni italieni fata de micile infractiuni infaptuite de romii de origine romana. Nu cred ca exista o adevarata amenintare la adresa romilor, ultimatumul anuntat in scrisoarea adresata presei este doar o inscenare. Autoritatile italiene cu care am discutat sint de aceeasi parere", ne-a declarat consulul. De asemenea, acesta considera ca incendiul a fost provocat de un accident, de o luminare lasata aprinsa, acestea fiind si primele concluzii ale politiei italiene.

Copiii morti in incendiu, trei baieti si o fetita cu virste cuprinse intre 4 si 10 ani, se aflau in baraca in care locuiau cu familiile din tabara improvizata sub o bretea de autostrada din zona industriala a orasului Livorno. Parintii copiilor, doua cupluri de romi din Romania, au fost arestati sub acuzatia de neglijenta si lipsire de ajutor a unei persoane in pericol. Cei patru au sustinut insa, inca de la inceput, ca sint nevinovati. Autoritatile nu au stabilit inca daca incendiul a fost cauzat de un accident sau daca a fost provocat de o mina criminala.

Dupa moartea celor patru copii romi, Consiliul Europei a cerut Italiei sa ia masuri pentru integrarea populatiei rome, neglijate de autoritati. Ministrul italian al Internelor, Giuliano Amato, a anuntat la rindul sau miercurea trecuta ca Italia depune eforturi pentru „recunoastea romilor ca minoritate". Faptul ca romii nu sint inca recunoscuti ca minoritate „este o lacuna din partea noastra, dar depunem eforturi in acest sens", a declarat Amato. Si deputatii formatiunii de dreapta Forza Italia, din opozitie, au cerut aplicarea legii, astfel incit drepturile minoritarilor sa fie respectate. (Laura Cernahoschi)

Cioroianu: „Act de publicitate" Ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, nu crede ca la Livorno a fost un atentat. „Am vorbit acum citeva minute cu Ambasada Romaniei in Italia si se pare ca e vorba de un grup radical putin cunoscut. E mult mai probabil sa fie un act de publicitate al gruparii respective. Din pacate, nu numai in Italia exista pareri radicale la adresa unora dintre romii plecati din Romania. Cea mai probabila ramine insa varianta focului interior. Sintem oricum in legatura cu autoritatile italiene", ne-a declarat Cioroianu. (D.D.)

Parintii copiilor au spus de la inceput ca au fost atacati Un atentat de tip rasist. Aceasta a fost de la bun inceput pozitia parintilor celor patru copii romi morti in incendiul de la Livorno de acum doua saptamini. Ipoteza pe care magistratii nu au vrut sa o creada, iar parintii micutilor au fost arestati. Acum, lucrurile par sa ia o noua turnura. Versiunea adultilor care s-au salvat din flacari a aparut la doar citeva ore de la incendiu - „Ne-au asaltat urlindu-ne in italiana: «Nenorocitilor, foc, trebuie sa muriti!»" - pare sa prinda credibilitate in fata procurorului Rinaldo Merani. In urma revendicarii atacului de catre gruparea extremista GAPE, cele doua cupluri de parinti arestate de procurorul Antonio Diaconi sub acuzatia de incendiu din culpa si abandon de minori urmat de moarte ar putea scapa de inchisoare.

Scrisoarea de revendicare a atentatului de catre gruparea terorista GAPE, necunoscuta pina acum, a ajuns la mai multe redactii din Livorno si confirma ipoteza sustinuta de parinti. Insa procurorii nu s-au pronuntat inca in legatura cu provenienta acesteia sau cu valabilitatea ei ca proba la dosar. Anca Mazilu (Alessandria, Italia)

Un roman din trei vrea izolarea romilor Doar jumatate dintre cei chestionati de asociatia Romani CRISS in cadrul unui sondaj accepta convietuirea cu romii.

Pentru romi viitorul nu suna bine
nici in Romania Peste 30% dintr-un grup de romani intervievati ar fi de acord cu mutarea romilor, majoritatea propunind solutii segregationiste: la periferie sau intr-un loc al lor, un cartier, un oras sau chiar o tara a romilor, oriunde, dar separati de ceilalti. Acesta este unul dintre rezultatele diagnosticarii cu rasismometrul realizat de asociatia Romani CRISS, la care au participat voluntar mai mult de 600 de persoane, in cadrul evenimentului „Testeaza-ti sanatatea civica", desfasurat in perioada 10-12 august. 20% dintre respondenti nu ar vrea sa stea in acelasi oras cu romii, desi nu au avut niciodata un conflict cu aceasta minoritate. Alti 7% au dat raspunsuri de-a dreptul extremiste, de tipul: „Romii sa fie mutati la groapa de gunoi!", „Pistolul!" si „Sa moara toti!" sau si-au exprimat regretul „ca nu mai traieste Antonescu". Totusi, aproape 50% dintre respondenti nu sint de acord ca romii sa fie mutati, aproape o zecime dintre acestia dorind ca romanii si romii sa ramina impreuna, pentru ca „sintem toti oameni" sau pentru ca „au aceleasi drepturi", potrivit cercetarii realizate de Romani CRISS. Cercetarea Romani CRISS a mai relevat ca din totalul participantilor peste 53% au declarat ca nu au avut deloc sau au avut foarte rar conflicte cu romii, ca nu isi doresc sa locuiasca intr-un oras fara romi si ca stereotipurile care planeaza asupra acestei categorii nu au nici o legatura cu faptul ca romii ar fi infractori. Doar 23% au raspuns afirmativ la intrebarile de mai sus. (Oana Craciun)

Romani CRISS protesteaza in Italia Organizatia Romani CRISS a anuntat ieri ca va adresa o scrisoare autoritatilor din Italia. „In acest moment este greu de spus daca gruparea extremista respectiva este intr-adevar vinovata. Chiar si in situatia in care aceasta nu a fost implicata, semnalul este la fel de clar: asistam la prezenta unor miscari extremiste in Italia si in alte tari, care au o problema cu romii", a declarat Magda Matache, director executiv al organizatiei. (D.D.)

De ce vor romii sirbi azil in Romania aflati pe www.cotidianul.ro/select