La conducerea PNTCD ar trebui promovate persoane cu carisma, spune presedintele de onoare al taranistilor, Ion Diaconescu, subliniind conditia revigorarii partidului pe care l-a condus. Intr-un interviu acordat Rompres cu numai cateva zile inainte
La conducerea PNTCD ar trebui promovate persoane cu carisma, spune presedintele de onoare al taranistilor, Ion Diaconescu, subliniind conditia revigorarii partidului pe care l-a condus. Intr-un interviu acordat Rompres cu numai cateva zile inaintea implinirii varstei de 90 de ani (25 august), succesorul lui Corneliu Coposu analizeaza evenimente politice si intrevede solutii.
"In opinia mea, la conducerea partidului ar trebui promovate persoane cu carisma, deoarece conditiile nu sunt chiar atat de defavorabile", spune Diaconescu. Fruntasul taranist considera ca viitorul partidelor istorice nu va fi unul prea usor si marturiseste ca simte "un gol sufletesc" cand vede PNTCD "in situatia aceasta de criza", desi este convins de faptul ca drumul urmat "este cel adevarat". "Stiu ca s-au adus atatea sacrificii si ca un urias capital moral a fost investit in aceasta formatiune, in conditiile in care Maniu, Mihalache si atatia altii au murit sau au indurat chinuri groaznice in puscarie. PNTCD a fost interzis de mai multe ori in indelungata sa istorie, dar, in scurt timp, a reinviat, avand la baza acest urias capital moral. Pe acest considerent imi intemeiez convingerea ca si de data aceasta el va renaste si isi va indeplini din nou cu succes misiunea sa istorica in slujba acestui popor", crede Diaconescu.
Pastrarea identitatii si provocarile prezentului
Referindu-se la viitor, presedintele de onoare al PNTCD considera ca taranistii ar trebui sa aiba un grup parlamentar propriu in cazul in care vor intra in Parlament prin intermediul unei aliante de centru-dreapta. "Chiar si pe vremea Conventiei, partidele care o alcatuiau aveau posibilitatea de a-si forma grupuri parlamentare proprii, pentru a nu-si pierde identitatea", spune el. Diaconescu apreciaza insa ca exista sanse ca, in cele din urma, PNTCD sa se prezinte singur la urmatoarele alegeri parlamentare. Fruntasul taranist observa ca democratii, care au curtat PNTCD pentru impresionanta carte de vizita, una spuneau la Bruxelles si alta faceau in Romania. "Ideea e ca atat democratii, cat si liberalii au motive sa ne accepte, respectand astfel recomandarile Bruxelles-ului, deoarece noi am fost membri ai Internationalei Crestine inca din 1987, in clandestinitate. Insa si cei de la Bruxelles sunt pragmatici si stiu ca nu pot impune unui partid care are peste 30% obligatia de a se alia cu altul mai slab", spune Diaconescu.
"Nu lasati partidul sa moara"
In opinia sa, desi varianta unei aliante cu liberalii a fost luata, de asemenea, in considerare, "lucrurile sunt departe de a se finaliza". Oricum, in viziunea liderului taranist, trecutul si invatamintele desprinse din el trebuie sa stea la temelia negocierilor viitoare: "In fond, testamentul lui Maniu, transmis lui Corneliu Coposu, a fost acesta: <<Nu lasati partidul sa moara!>>. Or, pentru a face acest lucru, este important ca formatiunea sa existe ca entitate, nu sa ne dizolvam intr-o formatiune care pe moment are mai multe procente decat noi. Aceasta nu este doar ambitia politica a unor conducatori vremelnici. Este sentimentul nostru ca luptam pentru un crez, pentru care am sacrificat atat de multe. Partidele create dupa asa-zisa revolutie, care s-au agatat de conjunctura politica, nu aveau la inceput nici un crez. Foloseau cuvantul democratie doar pentru ca era la moda, insa cand aveam in Parlament propuneri care incurajau economia libera, ma intrebau: <<Ce vrei? Sa vina din nou mosierii?>>".
Principiile lui Maniu, copiate
Fruntasul taranist observa ca principiile lui Maniu din 1945 - morala crestina, democratia integrala, nationalismul constructiv si dreptatea sociala - sunt vehiculate acum, la 17 ani de la revolutie, de toate partidele. "Este adevarat ca, formal, toate partidele au subscris la aceste idei, dar oamenii prin care le pun in practica sunt formati in scoala veche. De fapt, acestia pun atatea frane, incat, Romania - desi a aderat la UE - ocupa ultimele locuri in diferite clasamente. Mare parte dintre acesti politicieni sunt formati in timpul comunismului, poate chiar au fost promovati in functii, dar aceasta nu inseamna ca in cazul lor schimbarea s-a produs din convingere. Daca s-ar schimba bataia vantului prin vreo imprejurare vor sluji cu acelasi devotament un alt sistem. Principiile pentru care am luptat noi sunt pe cale sa fie puse in aplicare, dar este datoria generatiei tinere sa le aplice, sa transforme societatea in spiritul lor", mai spune Diaconescu.
Despre impostori
Revenind la renasterea PNTCD pe care o vede posibila, presedintele de onoare extrage esentialul: "Important este sa punem in valoare faptul ca acesta este de fapt drumul nostru, iar cei care vorbesc abia acum de economie de piata, de morala crestina, de democratie - din punctul nostru de vedere - sunt impostori. Spun asta, deoarece atunci cand noi luptam si ne jertfeam pentru aceste principii, ei se aflau in tabara cealalta. Daca sunt oameni care au suferit, inseamna ca exista si vinovati de acest lucru. Lumea spune insa ca au trecut deja 17 ani de la revolutie si ca e prea tarziu. Problema e ca revolutia nu a zdruncinat din temelii fosta conducere: pur si simplu a cazut Ceausescu, iar clasa politica veche s-a acomodat pe noile pozitii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.