Cele opt perechi de camere video au facut zona mult mai sigura decit era in urma cu patru luni.Ciprian Pop este unul din cei patru agenti
care vizioneaza zilnic viata din sector Primaria Sectorului 3 a investit 500.000 de lei, cam 0,1% din buget, intr-un program de supraveghere video a intersectiilor. Sistemul, pus in functiune la sfirsitul lui martie, consta in 16 camere video de tip Sony SNC/RZ 30P, montate jumatate pe stilpi, jumatate pe blocuri si conectate la un calculator amplasat intr-o camaruta din sediul primariei. De la montare si pina acum, camerele au bagat spaima in hoti si in soferii neatenti, astfel ca zonele supravegheate au devenit mult mai sigure. „Nu mi-as permite sa fac comparatii cu alte sectoare, dar al nostru cred ca are unul dintre cele mai ridicate grade de confort urban", ne-a spus Ion Stanescu, director al Politiei Comunitare Sector 3. De patru luni incoace, de cind ochii electronici stau la pinda, doar politistii Sectiei 13 le-au solicitat proba video pentru o singura spargere. Era vorba despre un magazin in renovare din zona Salajan. Hotii si-au exportat afacerile in alte zari, mai ales dupa ce la fiecare intersectie au fost amplasate panouri mari care anunta ca zona este supravegheata video non-stop. Agentul Ciprian Pop, care urmarea atent cele 16 ferestre ale monitorului, ne-a povestit cazul unui urmarit penal ce incercase sa-si construiasca un alibi, spunindu-le anchetatorilor ca la ora cind era comisa infractiunea se plimba pe una dintre arterele monitorizate. Politistii i-au demonstrat lesne ca minte, dupa ce le-au solicitat celor de la sectorul 3 inregistrarea de rigoare. Infractorul respectiv nu jucase in acel film.

Principalul beneficiar este insa Politia Rutiera. Cind remarca vreun blocaj in circulatie, agentul din dispecerat ii anunta imediat pe cei de la Rutiera, iar echipajele „de descarcerare" a traficului ajung in timp util. Daca spargatorii si-au schimbat punctele de lucru, soferii care parcheaza aiurea pe marile artere nu s-au dovedit la fel de inspirati. Agentul anunta echipele Rosal, care le ridica masinile. Aceste echipaje filmeaza, la rindul lor, actiunea de ridicare. Contestatiile soferilor nemultumiti sint inutile. „Degeaba incearca sa ne abureasca. Dupa ce le aratam filmele, inghit in sec si pleaca", s-a amuzat Ciprian Pop. In schimb, motociclistii care se intreceau in raliuri s-au potolit si circula cu viteza bicicletei pina ies de sub geana camerelor. La fel s-au potolit si scandalagiii. Intimitatea oamenilor nu este incalcata, spun politistii si ne fac o demonstratie practica. Atunci cind camera este fixata pe suprafata blocului, imaginea se blureaza automat. Asa este conceput softul.

Pocinogul a cazut si peste firmele care au lucrari de interventie ce presupun spargerea asfaltului. Muncitorii se trezesc din senin ca apare cite un functionar care-i intreaba de autorizatie, de ce au uitat sa semnalizeze lucrarea si alte amanunte. Si cei de la Luxten, firma care asigura iluminatul stradal, au mai multa treaba acum. Camerele observa ca nu se vede pe o anumita strada, caz in care agentul suna imediat la firma. Ion Stanescu ne-a sintetizat principalul avantaj al sistemului: „Zona e mult mai sigura. Ne spun multi cetateni ca acum se pot plimba relaxati oricind pe aceste strazi". Anul acesta vor instala inca 14 camere. Primaria vrea pe viitor sa dea video la tot cartierul. In preajma scolilor, a birturilor, chiar si pe arterele secundare. Stanescu sustine ca sistemul poate fi integrat unuia mai amplu, la nivelul intregului Bucuresti, deci eventuale dezvoltari ulterioare in alte zone nu fac inutila investitia deja realizata.