Organizatorii saptaminii culturale Ars Hungarica din Sibiu asteapta un numar mare de etnici maghiari la spectacolele care vor tine toata saptamina.

Pe linga cei peste 500 de artisti participanti la cea de-a doua parte a proiectului Ars Hungarica (19-26 august), organizatorii asteapta si un numar mare de turisti. „Am primit solicitari cu privire la cazare, dar, dupa cum se stie, aceasta este marea problema la Sibiu, in aceasta perioada. Noi am incercat sa ii indrumam cit de cit. Totusi, cu siguranta vor fi foarte multi vizitatori de o zi si autocare care vor opri la Sibiu", au declarat organizatorii intr-o conferinta de presa.

Biletele la evenimente s-au pus in vinzare atit la Sibiu, cit si in alte orase in care comunitatea maghiara este una puternica. Cluj-Napoca, Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Sfintu Gheorghe si Tirgu-Mures sint localitatile unde toti cei care doresc sa participe la Saptamina Maghiara isi pot procura bilete in avans. De asemenea, este asteptat si public de peste granita, mai precis din Ungaria, deoarece biletele sint disponibile pe Internet, pe www.bilet.ro si www.tex.hu. Pentru fiecare spectacol, biletele se vind si la intrare, asa ca cei care fac un drum pina la Sibiu nu vor ramine pe dinafara.

Cel mai numeros public este asteptat pe 23 august, cind, cu siguranta, amatorii de rock vor fi prezenti la spectacolul „Stefan Regele". „Traiesc cu speranta ca nu vor fi atit de multi spectatori ca la Sumuleu Ciuc", a declarat un reprezentant al Biroului Cultural Maghiar din Sibiu, facind referire la cifra-record de 500.000 de persoane adunate linga Miercurea-Ciuc la acest spectacol, acum patru ani.

Proiectul cultural Ars Hungarica reprezinta cea mai importanta manifestare dedicata minoritatii maghiare in Capitala Culturala Europeana. „De peste 100 de ani, comunitatea maghiara din Sibiu nu a mai avut parte de un astfel de eveniment", sint de parere organizatorii.

Incepind de vineri, proiectul maghiar va imparti Parcul Cetatii cu un alt eveniment mult asteptat in Capitala Culturala Europeana. Cea de-a saptea editie a Festivalului International „Cetati Transilvane" debuteaza vineri, 24 august. Timp de trei zile, cei aflati la Sibiu vor avea parte de atmosfera medievala, de spectacole si evenimente care vor reinvia spiritul Cetatii Hermannstadt de altadata.

Cele peste 90 de spectacole vor avea loc in Piata Mare, Piata Mica, Muzeul de Istorie si Parcul Cetatii, iar printre trupele care sint asteptate la „Cetati Transilvane" se numara The Serious Road Trip (Franta-Romania), Shadows, Cavalerii de Transilvania, Cavalerii Artgotici, Gladius Dei, Cavalerii din Medias, trupa Noua Acropola din Bucuresti, Teatrul Ariel din Rimnicu Vilcea, Nomen est Omen din Bucuresti, Teatrul Scena din Brasov, Cavalerii din Belgrad, Cavalerii din Slovenia, Universitatea de Arta Teatrala din Tirgu-Mures si Teatrul Gong din Sibiu.