Unul dintre cele mai puternice uragane din istoria zonei Caraibelor se pregatea sa loveasca Jamaica si Insulele Cayman ieri, fiind cotat la valoarea maxima de intensitate, conform standardelor meteo.


Vanturi de peste 240 de kilometr
Unul dintre cele mai puternice uragane din istoria zonei Caraibelor se pregatea sa loveasca Jamaica si Insulele Cayman ieri, fiind cotat la valoarea maxima de intensitate, conform standardelor meteo.


Vanturi de peste 240 de kilometri pe ora si valuri de cinci metri prevesteau ieri la Kingston, capitala Jamaicai, sosirea iminenta a celui mai puternic uragan pe care meteorologii l-au anuntat in turbulenta istorie din ultimii ani a apelor Oceanului Atlantic. Intensitatea initiala a uraganului a fost cotata la 4, din 5 posibil, pe scara de masurare Saffir-Simpson, insa expertii au revenit asupra acestei catalogari si au declarat ca uraganul Dean va avea intensitatea 5, maximum de putere, in momentul lovirii Jamaicai si a Insulelor Cayman. Cotidianul britanic The Guardian mentiona in editia sa electronica de ieri ca uraganul deja facuse cel putin sase victime in Republica Dominicana, inainte sa ajunga in Jamaica si in Insulele Cayman. Printre acestea, si un baietel de 11 ani.


VECINII. Aproximativ 4.000 de turisti britanici au ramas in Jamaica, urmand sa fie protejati in adaposturile improvizate in scoli si in institutii publice. Cozi imense se formasera zilele trecute in Kingston pentru achizitionarea de baterii, combustibil, provizii alimentare, iar campania electorala care se desfasoara zilele acestea in tara a fost intrerupta. In Jamaica a fost declarata stare de urgenta. Muncitorii de pe platformele petroliere din Golful Mexic au fost evacuati in cursul zilei de ieri, in vreme ce NASA a decis revenirea navetei Endeavour la sol cu o zi mai devreme, pentru a evita conditiile meteo foarte rele provocate de uragan, relateaza Sunday Times. Statul Texas facea pregatiri intensive pentru intampinarea lui Dean, care urmeaza sa afecteze prin miscarea sa si coasta americana a Golfului Mexic.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.