Este cel care a reusit sa schimbe destinul a mii de copii, a mii de familii, dedicandu-si cariera ajutorarii copiilor cu toata dragostea, pasiunea si cu multa credinta in Dumnezeu. Seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Arsuri din cadrul Spitalului
Este cel care a reusit sa schimbe destinul a mii de copii, a mii de familii, dedicandu-si cariera ajutorarii copiilor cu toata dragostea, pasiunea si cu multa credinta in Dumnezeu. Seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Arsuri din cadrul Spitalului "Grigore Alexandrescu" Bucuresti, prof. dr Dan Mircea Enescu, implineste astazi 55 de ani.


"Viata, un dar perfecta€¦""O viata intreaga facem ceea ce am hotarat pe vremea cand eram adolescenti. Captivat de o viziune eroica asupra vietii, in adolescenta visam sa devin medic si sa merg in locuri indepartate pentru a salva viata unor copii lipsiti de aparare si de conditii decente de trai. Toate visele mi s-au implinit. Cand am terminat facultatea de medicina nu ma gandeam ca voi face chirurgie plastica. Cand am terminat specializarea nu-mi trecea prin cap ca voi face chirurgie plastica pentru copii. Domeniul nu era conturat, conditiile de lucru erau dramatice. Totul trebuia facut de la capat. Traiesc aceasta meserie de multi ani, si cand ma gandesc la cea mai grea operatie imi amintesc mii de copii cu arsuri foarte grave, cu malformatii congenitale, cu reconstructii dupa traumatisme sau arsuri, cu extremitati mai mult sau mai putin amputate. Cred ca cea mai grea operatie este sa faci dintr-un copil de 2-3 ani cu arsuri pe 80% din suprafata corpului, aproape fara speranta de supravietuire, un adult aproape normal, care sa termine facultatea si sa devina medic. Aceasta poate sa insemne zeci de interventii chirurgicale, ani lungi de munca ai echipei terapeutice. Cea mai grea operatie este cea pe care o faci astazi.

Cand iti alegi o meserie nu cred ca o faci ca sa te chinui sau sa te sacrifici. Eu o fac cu dragoste si cu bucurie. Sunt fericit in fiecare zi ca pot ajuta copii care au nevoie de mine pentru a redeveni sanatosi, pentru a merge acasa cat mai repede, pentru a uita ca au stat intr-un loc pe care adultii il numesc spital. Plasticianul trebuie in primul rand sa inteleaga ca ceea face nu este un sir de operatii perfecte pe care le stie, care sunt la moda sau sunt spectaculoase si grele. Scopul sau este de a da cel mai bun rezultat cu putinta. Trebuie sa inveti in permanenta din succese si din esecuri, sa iti compari rezultatele cu standardele specialitatii si sa fii sincer cu tine insuti.

Lucrez cu oameni exceptionali, plini de calitati, generosi si talentati. Lucrul in echipa si standardizarea procedurilor sunt esentiale pentru a obtine rezultate, iar fiecare rezultat este o viata omeneasca.

«Fiecare zi este o zi de nastere; fiecare moment al ei este nou pentru noi; ne nastem din nou, reinnoiti pentru o noua munca si o noua stradanie.» (IsaacWatts). Cred ca oamenii ar trebui sa pretuiasca viata ca pe un dar perfect al lui Dumnezeu, sa se bucure de fiecare zi."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.