Este ziua 232 a anului
Au mai ramas 133 de zile


SoareleRasare la 6:24 a— Apune la 20:14

LunaRasare la 14:09 a— Apune la 23:03
Primul patrar (Luna in crestere) 20 august a— Luna pl
Este ziua 232 a anului
Au mai ramas 133 de zile


SoareleRasare la 6:24 a— Apune la 20:14

LunaRasare la 14:09 a— Apune la 23:03
Primul patrar (Luna in crestere) 20 august a— Luna plina 28 august a— Ultimul patrar (Luna in descrestere) 4 septembrie a— Luna noua11 septembrie


Sarbatoare crestinaSfantul Proroc Samuel a trait cu mult inainte de nasterea Domnului, pe vremea Judecatorilor. A fost fiul lui Elcana si al prorocitei Ana. S-a nascut datorita rugaciunilor mamei sale si a fost dat spre invatatura preotului Eli. In acea vreme, poporul israelit a fost invins in razboiul impotriva filistenilor. Pentru ca Sfantul Chivot a fost luat de filisteni, preotul Eli a murit de suferinta. La scurt timp, din cauza unor nenorociri abatute spre ei, filistenii au inapoiat Chivotul Sfant, insa Israelul a iesit de sub robia lor dupa 20 de ani. Ajuns judecator, Samuel incerca sa-si indrepte poporul spre credinta. La batranete l-a uns rege pe Saul. Dupa un timp, din cauza pacatelor savarsite de Saul, Sfantul Samuel l-a uns rege pe David.


a— Calendar crestin-ortodox: Sf. Proroc Samuel; Sf. Mucenici Sever si Iliodor

a— Calendar romano-catolic: Sf. Bernard, abate

a— Calendar greco-catolic: Sf. Samuil, profet; Sf. Bernard, calugar


Rugaciune a Marelui Vasile
Bine esti cuvantat, Stapane atotstiitorule, care ai luminat ziua cu lumina de soare si noaptea ai stralucit-o cu raze de foc; care ne-ai invrednicit a trece lungimea zilei si a ne apropia de inceputurile noptii; asculta rugaciunea noastra si a tot poporul Tau si ne iarta noua tuturor pacatele noastre cele de voie si cele fara de voie. Primeste rugaciunile noastre cele de seara si trimite multimea milei Tale si a indurarilor Tale peste mostenirea Ta. Ingradeste-ne cu adevarul Tau! Pazeste-ne cu puterea Ta! Mantuieste-ne de toata primejdia, de tot viclesugul celui potrivnic! Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu si ale tuturor sfintilor, care ti-au placut din veac. Amin!


Proverbul zilei: "Castigul si paguba sunt frati de cruce"
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


S-a intamplat aziIn Romania
a— 1865 - Decret imperial privind inchiderea Dietei Transilvaniei de la Sibiu;
a— 1884 - Apare la Bucuresti ziarul de informatii Universul, primul mare cotidian romanesc;
a— 1945 - Regele Mihai I, sprijinit de Iuliu Maniu si Constantin Bratianu, cere demisia guvernului procomunist. Petru Groza refuza sa demisioneze, regele va declansa "greva regala";
a— 1968 - Inaugurarea primei uzine de autoturisme din Romania de la Colibasi-Pitesti;
a— 1990 - Reprezentanti din organizatiile profesionale de ziaristi au aprobat "Carta libertatii presei", document ce reglementeaza statutul ziaristului si al presei intr-o societate democrata.


In lume
a— 1968 - In Franta au loc primele incercari ale motorului avionului Concorde, cu 100 km/h, pe pista speciala de la Toulouse-Blagnac;
a— 1991 - Parlamentul estonian a proclamat independenta de stat a Estoniei, recunoscuta de URSS la 6 septembrie 1991.


Nascuti la 20 august
a— 1920 - Zoe Dumitrescu Busulenga, academician (m. 2006);
a— 1941 - Slobodan Milosevici, presedinte al Serbiei si Iugoslaviei (m. 2006);
a— 1948 - Robert Plant, interpret, ex-membru al grupului
Led Zeppelin.


Click istoricLa 20 august 1870 a avut loc miscarea antidinastica de la Ploiesti, condusa de Alexandru Candiano-Popescu, participant la conspiratia impotriva domnitorului Al. I. Cuza. Miscarea este reprimata de Batalionul de vanatori din Bucuresti, sub comanda maiorului August Gorjan. Se opereaza arestari, intre care si autorii morali, generalul Nicolae Golescu si Ion C. Bratianu, care, in final, sunt gasiti nevinovati si achitati de Curtea de juri de la Targoviste. In aceste imprejurimi, Carol isi manifesta pentru prima data intentia sa abdice, dar, in cele din urma, revine asupra hotararii. Al. Candiano-Popescu devine, zece ani mai tarziu, aghiotant al regelui Carol I.


Credinte populare, traditii, semneNasterea se realizeaza sub semnul dependentei nou-nascutului de numeroase credinte predeterministe, in special de cele care exprima ideea de destin. In credintele populare, Ursitoarele sunt reprezentari mitice feminine care vestesc ceea ce trebuie sa se intample cu omul intre leagan si mormant. Ursita sau soarta sunt un dat, un inscris sacru de la care omul nu se poate abate in momentele de rascruce ale vietii. Ursitoarele sunt imaginate diferit: trei fecioare curate, fete mari surori, trei naluci cu chip femeiesc, imbracate intotdeauna in alb. Ele poarta nume sacre, nestiute si nepronuntate de profani, sau nume primite dupa functia avuta in timpul ursirii. Recuzita lor rituala era alcatuita dintr-o furca de tors cu caierul de lana pe ea, un fus si o foarfeca. Acestea ar toarce viata omului, bogata sau saraca, si casatoria si moartea, dupa cum le era starea sufleteasca. Daca vin manioase, muscate de caini, nu pot fi impacate, orice li s-ar pune pe masa. Uneori, pe masa se pune lana pentru ca firul vietii tors de ele sa fie cat mai lung. Cea mica, care poarta foarfecele, este, uneori, schioapa si, asemanator altor reprezentari mitice romanesti cu acest defect, ar fi foarte rea. Ea hotaraste data mortii prin taierea brusca a firului vietii, inainte de a fi infasurat pe fus de Torcatoare. Expresia auzita frecvent la moartea unui om "Asa a vrut Dumnezeu!" este inlocuita in unele sate vrancene cu "Asa a vrut Schiopa!".
Prof. Ion Ghinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.