CIA, Partidul Democrat din SUA, Microsoft si Vaticanul si-au modificat continutul gazduit de enciclopedia online. Tentativele ministerelor romanesti au fost insa mult mai palide. Un program dezvoltat de California Institute of Technology din California, Wikipedia Scanner, a dezvaluit ca serviciul de informatii al Statelor Unite si-a bagat coada pentru a edita informatii despre presedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad. Wikipedia Scanner a indicat ca, in dreptul profilului sefului de stat, un angajat de la CIA a adaugat exclamatia "Wahhhhhh!", cu referire la programul politic al acestuia, relateaza BBC. O avertizare regasita in profilul editorului anonim avertizeaza: "Ati vandalizat un articol Wikipedia. Sinteti rugat sa incetati genul acesta de practici".

In Romania, din dreptul citorva computere apartinind unor institutii publice, s-au realizat modificari, insa miza a fost mult mai redusa. Administratia Prezidentiala a gasit de cuviinta sa corecteze tara de origine a lantului Cora, dupa cum noteaza analistul media Iulian Comanescu pe blogul sau, http://comanescu.hotnews.ro/. In schimb, de la calculatoarele din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei s-a operat o modificare in numele lui Vlad Dracula, pe care angajatii se pare ca au incercat sa-l transforme in "Vlad Dracul". In fine, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a dat dovada de romanism autentic cind a sters numele maghiar al localitatii "Intorsura Buzaului", adica Bodzafordulˇ. Cineva de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a vrut cu tot dinadinsul sa aduca o serie de modificari de microbist la pagina alocata pe Wikipedia echipei Dinamo Bucuresti. "Nu neaparat STS-ul a editat, ci, posibil, o institutie care are Internet de la STS", puncteaza Comanescu pentru Cotidianul.

"Tentatia sa strici ceva pe Wikipedia e destul de mare. Nu putem pune la rotisor aceste institutii, fiindca de pe IP-urile lor s-au operat citeva modificari. Trist e mai curind faptul ca aceleasi institutii ale statului sint prea putin active pe Wikipedia, care e o unealta de imagine foarte buna. E destul loc unde sa adaugi continut adevarat, care te favorizeaza. Aceste IP-uri se pot falsifica, dar nu cred ca a fost cazul. Cine si-ar fi asumat un IP al Presedintiei ar fi avut intentii rele si ar fi facut modificari mult mai suparatoare, iar informatia s-ar fi scurs dupa aceea la presa pe o cale sau alta. Modificarile suparatoare sint destul de putine", declara Comanescu.

Angajatii CIA nu s-au marginit doar la aceasta isprava, arata si publicatia "The Guardian", care face referire si la cosmetizarile realizate pentru fostii presedinti ai Statelor Unite, Ronald Reagan si Richard Nixon. Alte farse, mai inofensive, au fost semnalate in profilul fostului sef al CIA, Porter Gross, sau al prezentatoarei Oprah Winfrey. Cu toate acestea, CIA nu a avut o pozitie clara prin purtatorul sau de cuvint: "Nu pot confirma daca aceste actiuni s-au realizat de pe computerele agentiei. Misiunea vitala a CIA ramine sa protejeze SUA".

Un computer detinut de Partidul Democrat de peste Ocean si-a facut si el de cap pe site-ul Wikipedia, facind diverse modificari in sectiunea dedicata prezentatorului unui talk-show, Rush Limbaugh, cunoscut pentru preferintele sale politice de dreapta. Limbaugh a devenit astfel "idiot", "rasist" si "bigot", in timp ce audienta sa a fost tratata drept "retardata".

Wikipedia Scanner a mai reperat citeva schimbari intreprinse de catre computere aflate la Vatican, care au inlaturat informatii de pe pagina dedicata liderului irlandez al Sinn Fein, Gerry Adams. PC-urile din Cetatea Eterna au dat la o parte un link spre un articol de ziar din 2006 in care se afirma ca amprente ale lui Adams au fost gasite la locul unui accident auto soldat cu morti, din 1971. Vaticanul s-a mai ocupat, spune dispozitivul de monitorizare, si de modificari asupra paginilor alocate unor sfinti.

Nici organizatiile comerciale nu au scapat de tentatia de a-si imbunatati imaginea cu ajutorul Wikipedia. Diebold, compania care a oferit masinile de vot electronice pentru alegerile din 2000 din SUA, a inlaturat paragrafe despre seful institutiei, care argumentau ca acesta s-a numarat printre cei care s-au ocupat de stringerea de voturi pentru George Bush.

Microsoft este si ea in lista rusinii, cu o tentativa care dateaza de la inceputul anului, cind oficialii companiei americane au dezvaluit ca au oferit bani unor experti pentru a arunca o privire pe paginile referitoare la companie pentru a le modifica acolo unde este cazul. Nici membrii din cadrul Congresului american nu au fost mai breji cind democratul Marty Meehan a trebuit sa admita ca si-a periat pe alocuri biografia de pe Wikipedia.

Desi nu poate identifica direct autorul minariilor, ci doar IP-ul si ulterior institutia, expertii sint multumiti de performantele sistemului Wikipedia Scanner: "Punem mare pret pe transparenta, iar acest scanner duce acest efort la un alt nivel".

Pentru o lista a institutiilor care si-au modificat continutul pe Wikipedia, accesati http://wired.reddit.com/wikidgame