Anuntul facut de oficiali americani conform caruia Garzile Revolutionare Iraniene ar urma sa fie incluse pe lista organizatiilor teroriste a generat reactii dure din partea conducerii acestora. "Garzile Revolutionare nu numai ca nu vor fi izolate, da
Anuntul facut de oficiali americani conform caruia Garzile Revolutionare Iraniene ar urma sa fie incluse pe lista organizatiilor teroriste a generat reactii dure din partea conducerii acestora. "Garzile Revolutionare nu numai ca nu vor fi izolate, dar mai degraba vor continua sa devina din ce in ce mai puternice", a declarat conducatorul politic al Garzilor, cunoscut sub numele de Javani. "Americanii lupta impotriva sistemului islamic de 27 de ani si au pus la cale comploturi impotriva acestuia. Dar Garzile Revolutionare au transformat apararea acestui sistem islamic in datoria lor si isi vor creste capacitatile de aparare zilnic", a continuat Javani.

SUA intentioneaza sa includa Garzile pe lista organizatiilor teroriste pentru a lovi in interesele financiare ale acestei armate islamice aflate sub conducerea directa a ayatollahului Khamenei. Washingtonul acuza gruparea de implicare in organizarea de atentate in Afganistan si Irak. Ar fi pentru prima data cind o armata a unui stat suveran ar fi inclusa pe lista organizatiilor teroriste a SUA. In ciuda acuzatiilor aduse de SUA, presedintele afgan, Hamid Karzai, a reiterat saptamina trecuta faptul ca priveste guvernul de la Teheran ca pe un guvern prieten. De asemenea, premierul irakian, Nuri al-Maliki, incearca sa construiasca o relatie de prietenie cu vecinii iranieni.

Garzile, infiintate dupa revolutia islamica din 1979 ca o armata paralela celei nationale, sint implicate si in afaceri ce insumeaza miliarde de dolari, in special in domeniul energetic. Daca vor fi declarate grupare terorista, Garzile vor avea probleme in a gasi parteneri internationali cu care sa faca afaceri. Pe linga presiunea financiara crescuta asupra regimului de la Teheran, administratia Bush incearca prin aceasta masura sa ii mai linisteasca pe "soimii" neoconservatori care insista asupra unei interventii militare impotriva Iranului, pe care il suspecteaza de incercarea de a obtine arma nucleara.

In schimb, Uniunea Europeana nu intentioneaza sa introduca in viitorul apropiat Garzile pe lista lor de grupari teroriste. "UE ia decizii in mod independent cu privire la organizatiile pe care le include pe lista sa", a declarat un purtator de cuvint al Comisiei Europene, Jens Mester. "Nu putem comenta aceasta decizie americana, care aparent nu a fost luata inca. In realitate, deciziile noastre le urmeaza de obicei pe cele ale ONU", a adaugat oficialul european. Pentru a include sau pentru a elimina o grupare de pe lista proprie a terorismului european, toate cele 27 de state membre trebuie sa fie de acord cu decizia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.