Pancarta cu "Tinutul Secuiesc" este prea aproape de sosea, iar Consiliul Judetean Covasna a fost somat sa o mute. Panoul cu inscriptia "Tinutul Secuiesc" scrisa in maghiara, romana si engleza a fost amplasat ilegal la granita dintre judetele Brasov si Covasna. Cel putin aceasta este concluzia reprezentantilor Drumurilor Nationale Covasna si ai politiei, care au stabilit ca panoul a fost montat mai aproape de sosea decit prevad normele legale.

Stilpul se afla la o distanta de 4,9 metri de sosea, iar legea prevede o distanta de 7 metri, informeaza MEDIAFAX. Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov a somat vineri Consiliul Judetean (CJ) Covasna sa mute in termen de 24 de ore panoul la locul stabilit initial, insa CJ refuza sa ia o astfel de masura.

Vicepresedintele CJ Covasna, Vajda Lajos, sustine ca o astfel de solicitare este discriminatorie, in conditiile in care la marginea drumurilor nationale care traverseaza judetul Covasna sint foarte multe panouri publicitare care nu respecta distanta de 7 metri prevazuta de lege. Potrivit MEDIAFAX, vicepresedintele CJ Covasna a mai spus ca daca administratorul Drumurilor Nationale va trimite cite o somatie cu termene de 24 de ore tuturor proprietarilor de panouri publicitare montate la marginea soselelor, la distante mai mici de 7 metri, atunci si CJ Covasna va respecta termenul stabilit in somatie, respectiv 24 de ore.

Vajda Lajos a sustinut ca panoul cu inscriptia "Tinutul Secuiesc" nu va fi demontat in nici un caz pina luni, iar la inceputul saptaminii viitoare va discuta cu reprezentantii Directiei Regionale Drumuri si Poduri Brasov pentru a se gasi o modalitate de rezolvare.

Reactiile la montarea panoului au continuat si a doua zi dupa montarea lui. Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anuntat vineri ca a dat ordin ca pancarta cu textul "Tinutul Secuiesc" sa fie data jos de cite ori este instalata, intrucit reprezinta o ofensa la adresa poporului roman si un atentat la integritatea teritoriala a Romaniei. El a spus ca a dat aceasta dispozitie senatorului PRM Gheorghe Funar si "oamenilor" acestuia.

In opinia sa, aceasta "provocare antiromaneasca" este consecinta recentelor afirmatii ale presedintelui Traian Basescu, care, prin "stupiditatea actiunilor si afirmatiilor" sale, i-ar fi determinat sa iasa la atac pe "sovinii unguri". Vadim a criticat lipsa de reactie a presedintelui Traian Basescu fata de acest demers si faptul ca acesta nu a cerut sa fie respectata Constitutia, iar pancarta sa fie distrusa.

Liderii Partidului Conservator din Harghita, Covasna si Brasov au amplasat, vineri, la intrarea in comuna Chichis, un panou pe care este scris "Bine ati venit! Vizitati Covasna si Harghita, pamint romanesc!", la mica distanta fata de cel cu inscriptia "Tinutul Secuiesc", instalat cu o zi in urma.

Presedintele PC Covasna, Aurel Dragomir, a anuntat ca panoul, pe care se afla si o imagine cu Decebal si cu lupul dacic, este instalat provizoriu. "L-am pus azi de proba sa vedem unde se incadreaza mai bine, daca este nevoie sa-l mai prelucram, sa-l facem mai mic, mai mare. Acum chiar ne-am dat seama ca lipseste ceva. Vreau si capul lui Traian. Il vom instala definitiv de indata ce vom avea toate avizele necesare, avize pentru obtinerea carora am inceput demersurile", a spus Dragomir, citat de MEDIAFAX.

Conservatorii au venit cu acceasi motivatie a amplasarii panoului: mesajul este unul de promovare turistica. "Panoul nostru este unul cu mesaj turistic, de aceea ii invitam pe cei care intra pe paminturile romanesti ale Covasnei si Harghitei sa viziteze aceste frumoase locuri", a afirmat liderul PC Harghita, Ioan Cotfas.

Forumul Civic al Romanilor din Covasna si Harghita considera ca scopul politic al panoului cu inscriptia "Tinutul Secuiesc", amplasat la granita dintre judetele Covasna si Brasov, este acela de a marca "hotarul mult vehiculatei zone cu autonomie teritoriala etnica a asa-zisului Tinut Secuiesc". "Cei care l-au amplasat din nou au recurs, mizind pe naivitatea si pe credulitatea celorlalti, la stratagema stravezie a disimularii pe un panou-suport de genul celor folosite pentru publicitate, dar din continut, text, simbolistica si locul amplasarii, scopul politic de marcare a hotarului mult vehiculatei zone cu autonomie teritoriala etnica a asa-zisului Tinut Secuiesc este evident", se arata intr-un comunicat al FCR.

Un panou de 18 metri patrati, cu inscriptia "Szekelyföld - Tinutul Secuiesc - Szeklerland", a fost amplasat, joi dupa-amiaza, la granita judetului Covasna cu Brasov, in apropierea comunei Chichis, in prezenta presedintelui UDMR, Marko Bela, si a mai multor politicieni maghiari. Pe pancarta apar o poarta secuiasca si doi tineri imbracati in costume populare secuiesti si inscriptia "Tinutul Secuiesc" in trei limbi, respectiv romana, maghiara si engleza. Oficialii UDMR au motivat montarea panoului spunind ca este unul publicitar, care urmareste promovarea turistica a Tinutului Secuiesc.

La ceremonia de joi a participat si deputatul PRM Lia Olguta Vasilescu, care i-a reprosat liderului UDMR ca nu face decit "sa incite spiritele si sa incurajeze extremismul". Ea si-a exprimat regretul ca nu a venit insotita de vreo 200 de romani. Marko a parat atacul vorbindu-i peremistei despre identitate, traditie si Uniunea Europeana. Dupa festivitate, gazdele i-au servit pe cei prezenti cu kürtös-kalács si palinca.