Esecul e mai spectaculos decit succesul. Aceasta e reteta de audienta la 6/49. Iar numerele cistigatoare sint milioanele de oameni prinsi in mirajul unui trucaj imposibil de dovedit.

Putine lucruri sint mai apetisante decit opt mil
Esecul e mai spectaculos decit succesul. Aceasta e reteta de audienta la 6/49. Iar numerele cistigatoare sint milioanele de oameni prinsi in mirajul unui trucaj imposibil de dovedit.

Putine lucruri sint mai apetisante decit opt milioane de euro cistigati cu un bilet de cinci lei. Doar gindul ca timp de citeva zile, din momentul cumpararii biletului pina la extragerea numerelor cistigatoare, cele mai nastrusnice fantezii se vor destrabala in voie, chiar si prin cele mai ascunse colturi ale mintii, e suficient sa te impinga sa joci. Se vor destrabala prin acele unghere unde scepticismul e la el acasa. Acolo unde norocul e redus la o moneda de 50 de bani gasita pe strada. Chiar daca te consideri cel mai ghinionist om de pe pamint, faptul ca ai sansa de a te trezi cu opt milioane de euro in buzunar poate transforma purcoiul de nesansa in cel mai feroce argument al norocului ce trebuie sa vina si pe strada ta. Mai ales daca auzi de cineva care a fost la un pas de a cistiga potul cel mare. Cind vezi ca, pur si simplu, se poate. Si o atit de mare dorinta de a obtine milioanele de euro puse in joc va incepe sa fiarba in cel ce a ales sase numere din primele 49, incit inevitabil, oala sub presiune in care omul s-a transformat v-a incepe sa suiere. Sa scuipe abur si picuri mici. Spectacolul desfasurat cind nimeni nu castiga la Loto este de departe mult mai fascinant decit acela, vremelnic, ce se petrece cu ocazia incasarii unui pot istoric. O armata de oameni furiosi, invidiosi si nervosi se pune in miscare si declanseaza cruciada. Norocul altora a insemnat ghinionul lor. Ei simt ca au pierdut citeva milioane de euro, care de fapt nu au fost niciodata ale lor. Nici macar simplul fapt ca orice numar din cele 49 are exact aceeasi sansa de a fi extras la tragere nu ii poate convinge de inutilitatea actiunii lor. Ei se inversuneaza in lupta lor cu "sistemul" si taie in stanga si in dreapta. Apar la televiziuni si devin mame eroine, pentru ca nasc teorii ale conspiratiei cu viteza iepuroaicelor si cu dimensiuni de ditamai junincile. Precum si gaina cu cinci picioare care naste pui vii, pe care ii hraneste cu lapte, numai ideea unui trucaj la extragerea numerelor de la "6 din 49" este un cirlig atit de mare pentru audienta, incit cel ce il foloseste nu mai are nevoie de nici un fel de momeala.

Din pacate, acest cirlig mai agata si altceva decit sperantele jucatorilor. Le agata atentia. Desi nu aceasta era menirea sa. O trage in stufaris, ca pe o victima colaterala. Ce anume scapa astfel vederii? Este vorba de faptele necurate din cadrul Loteriei Romane, despre care a scris colegul meu, George Lacatus. Smecheriile nu se fac la trageri. Se fac cu banii obtinuti in urma participarii la joc. In spatele scenei. Prin sponsorizari, afaceri, contracte dubioase si angajari suspecte. Despre acestea ati putut citi in Cotidianul. Dar cum toata lumea e interesata doar de cele sase numere, o criza de orbire temporara provocata de distragerea atentiei face ca smecheriile sa se transforme in acte de magie.

Linga "aranjarea jocului de Loto" sta acum si un alt subiect. Ce ziar dintr-o tara in care populatia are cea mai mare incredere in Biserica nu si-ar dori sa descopere ca tocmai seful acestei Biserici a fost ucis? Numai ca pentru a da aceasta "bomba" trebuie si dovezi, nu doar interpretari personale, de tipul celor ce au inflamat mintile jucatorilor la loto. Si in acest caz, smecheriile care se succed mortii Patriarhului se transforma in magie prin atragerea atentiei in alte parti, cu teorii senzationale. Dar de ce totusi senzationalul uciderii Patriarhului e mai putin senzational decit trucarea jocului de loto? Raspunsul e simplu. Moartea lui Teoctist nu-ti poate baga in buzunar opt milioane de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.