In urma cu 25 de ani, la 17 august 1982, primul CD (compact disc) iesea din uzinele Philips din Hanovra (Germania), declansand o revolutie in lumea muzicii la nivel mondial, transmit agentiile de presa straine.
"La sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor 1980, nu ne-am gandit niciodata ca, intr-o zi, industriile divertismentului si informaticii vor opta pentru CD-urile digitale in vederea stocarii volumului in crestere de continuturi", a spus Piet Kramer, care a participat in calitate de inginer la dezvoltarea compact discului. Din anii 1990, CD-ul a eliminat de pe piata discul de vinil, utilizarea sa extinzandu-se la noi aplicatii, precum CD-Rom si DVD.
In 25 de ani, peste 200 de miliarde de CD-uri au fost vandute in intreaga lume.
"A inceput incet, ca majoritatea revolutiilor", a declarat Paul Solleveld, purtator de cuvant al organizatiei olandeze a industriei divertismentului - NVPI.
Initial, Philips a dezvoltat ideea inregistrarii digitale de imagini si a creat un CD color, care nu a avut succes la public. Esecul i-a determinat pe inginerii companiei sa realizeze un disc de dimensiuni mici dedicat exclusiv sunetului, ceea ce a dus la nasterea compact disc-ului. La inceput, CD-ul a fost utilizat pentru inregistrarea albumului "The Visitors" de ABBA, o formatie-vedeta a studiourilor Polygram, si la inregistrarea unei simfonii de Richard Strauss sub bagheta lui Herbert von Karajan.
Intr-o prima faza, Philips nu a produs decat 200 de CD-uri, in principal cu muzica clasica, destinate melomanilor. De altfel, amatorii de muzica clasica au fost mai entuziasti in ceea ce priveste CD-urile decat pasionatii de muzica pop sau rock si, potrivit previziunilor Philips, mai inclinati sa achizitioneze CD-uri, care costau mai mult decat discurile de vinil. Inregistrarile pe CD au relevat sunete imperceptibile pe discurile de vinil. "Una dintre primele inregistrari ale pianistului chilian Claudio Arrau pentru Polygram a aratat ca acesta fredona si mormaia in timp ce canta. Pe vinil, aceste sunete nu se auzeau, insa pe CD sunetul este cristalin", a explicat Frank van den Berg, membru al echipei Polygram care s-a ocupat de dezvoltarea CD-ului.
Utilizarea CD-ul a evoluat lent. Iar in 1985, unul dintre cele mai populare grupuri ale momentului, Dire Straits, a realizat albumul "Brothers in Arms", primul inregistrat exclusiv digital. Albumul s-a vandut in peste un milion de exemplare si a consacrat CD-ul drept suportul de viitor pentru muzica. "La sfarsitul anilor 1980, vanzarile de CD-uri s-au lansat treptat si au culminat in 1991, dupa care au inceput sa scada", a spus Solleveld. Odata cu explozia muzicii descarcate de pe Internet, a MP3 playerelor si a iPod-urilor, au crescut indoielile ca CD-ul va mai apuca a 30-a aniversare. In timp ce vanzarile de CD-uri regreseaza, vanzarile de muzica digitala cresc cu rapiditate si ar putea ajunge la un sfert din vanzarile totale de muzica pana in 2010, potrivit Federatiei internationale a industriei fonografice. (D.M.)