Echipele de interventie au continuat operatiunile de salvare a unor eventuali supravietuitori. Mai multe cadavre au fost abandonate pe strazi de locuitorii care nu au stiut unde sa le transporte. Multe dintre victime erau cetateni saraci si au fost p
Echipele de interventie au continuat operatiunile de salvare a unor eventuali supravietuitori. Mai multe cadavre au fost abandonate pe strazi de locuitorii care nu au stiut unde sa le transporte. Multe dintre victime erau cetateni saraci si au fost prinsi dub daramaturi dupa prabusirea locuintelor lor. In orasul Pisco, unul dintre cele mai afectate in urma seismului, cel putin 50 de cadavre au fost depuse in principala piata a orasului, unde o biserica s-a prabusit in timpul slujbei. Recuperarea unei persoane dintre ruinele bisericii devastate a alimentat sperantele echipelor de salvare. Sute de detinuti au evadat din inchisoarea Tambo de Mora, din localitatea Chincha, dupa ce cladirea inchisorii s-a prabusit in urma cutremurului. "Autoritatile nu au putut face nimic. A fost foarte greu sa controlezi toti detinutii", a explicat Miguel Aguilar, vicepresedinte al Autoritatii penitenciarelor din Peru. Presedintele Alan Garcia a vizitat mai multe orase afectate si a transmis condoleante rudelor victimelor.
Valuri de 20 de cm in Japonia
Mici valuri seismice au atins tarmurile Japoniei ieri, dupa puternicul cutremur din Peru, fapt ce a dus la inchiderea plajelor de-a lungul coastei japoneze la Oceanul Pacific. Agentia nipona de meteorologie a precizat ca valuri seismice de circa 20 de cm au ajuns ieri la coastele japoneze, la ore bune dupa emiterea alertei de tsunami pentru insulele Hokkaido (nord) si Okinawa (sud). Agentia a ridicat alerta vineri dupa amiaza, dar i-a sfatuit pe surferi si inotatori sa ramana departe de mare. Potrivit Natiunilor Unite, seismul din Peru a facut peste 450 de morti si 1500 de raniti. Acest anunt a fost facut joi de Margareta Wahlstrom, sef adjunct al biroului de coordonare a asistentei umanitare a ONU (Ocha). "Pana in prezent sunt 450 de morti numarati si circa 1500 de raniti", a declarat ea presei la ONU, referindu-se la participarea Ocha la eforturile de salvare. Printre altele, Institutul de geofizica american (USGS), care observa cutremurele in lumea intreaga, a ridicat la 8, o amploare exceptionala, magnitudinea cutremurului de pamant produs in Peru miercuri seara. USGS evaluase mai inainte magnitudinea seismului la 7,5 grade pe scara Richter.
Foto: EPA Tragedia din Peru a sensibilizat forurile internationale, ONU, SUA, statele europene si cele din America Latina, precum si numeroase organizatii neguvernamentale si Biserica Catolica anuntand deja acordarea de ajutoare de urgenta statului Peru. (M.BICA)
Replica de 5,5 grade
Un nou seism cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs ieri in localitatea Pisco, din Peru, cea mai afectata de cutremur. Noul cutremur, care s-a prods la ora 08.19 (16.19, ora Romaniei), a generat panica in orasul locuit de 130.000 de persoane, situat la 240 de kilometri sud de Lima. Circa 70 la suta dintre locuintele din acest oras au fost afectate de seismul de miercuri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.