Marile burse internationale sint in picaj, in timp ce guvernele europene incearca sa calmeze investitorii. Criza americana a creditelor se simte din ce in ce mai puternic in toata lumea. Dupa ce joi bursele europene de la Paris si Londra au inregistrat scaderi masive, a venit rindul Japoniei sa se confrunte cu aceasta problema, consemnind o scadere de 5% in ultima sedinta de tranzactionare a saptaminii. Bursele asiatice, din afara Japoniei, au scazut cu peste 10% in ultima saptamina, cel mai grav declin inregistrat dupa ianuarie 1998, iar ingrijorarea privind continuarea tendintei descendente se mentine, in pofida eforturilor autoritatilor. In Europa, indicele paneuropean FTSEurofirst 300 a coborit vineri cu 0,5%, pina la 10.36 GMT dupa ce a pierdut, anterior, 1% din valoare, atingind minimul acestui an. DAx, indicatorul Bursei din Frankfurt, a scazut cu 0,4%, iar FTSE 100 si CAC 40, indicii burselor din Londra si Paris, s-au depreciat cu 0,2%.

Pe de alta parte, guvernele celor mai importante tari europene incearca sa calmeze investitorii prin declaratii optimiste. Ministrii finantelor de la Londra, Paris si Berlin au aratat ca economia ramine sanatoasa, in pofida turbulentelor de pe pietele financiare. Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a explicat, in mai multe interviuri, ca nu exista o criza sistemica, iar economia si bancile franceze sint intr-o stare buna. "Nu este o prabusire, ci o corectie brutala a pietelor", a declarat Lagarde, pentru cotidianul ,,Le Parisien’’. Ministrul britanic al finantelor, Alastair Darling, a adoptat o pozitie similara, intr-un interviu acordat postului de televiziune Sky. "Economia britanica este puternica si stabila. De asemenea, economia mondiala este puternica la momentul actual", a aratat oficialul citat de agentia MEDIAFAX.

Bursa de la Bucuresti nu a fost afectata in aceeasi masura ca pietele europene dezvolate, insa a consemnat scaderi in ultimele sapte sedinte de tranzactionare. Moneda nationala in schimb a avut serios de suferit, depreciindu-se cu aproape 3 procente doar in ultima saptamina. De altfel, leul urmeaza un trend regional provocat de mutarea investitorilor catre dolarul american, moneda considerata mai sigura, in detrimental monedelor emergente. Daca luni un euro era cotat la 3,19 lei, la incheierea sedintei de vineri, moneda europeana valora cu opt bani mai mult, adica 3,27 lei.