De la criza generata de sechestrarea anul trecut platformei romanesti Orizont, in Golful Persic, pana la licitatii cu forta din partea guvernului de la Teheran, conglomeratul economic iranian Khatam ol-Anbia nu este deloc strain de aceste incidente.<
De la criza generata de sechestrarea anul trecut platformei romanesti Orizont, in Golful Persic, pana la licitatii cu forta din partea guvernului de la Teheran, conglomeratul economic iranian Khatam ol-Anbia nu este deloc strain de aceste incidente.


Invaluita intr-un mister consistent, entitatea comerciala Khatam ol-Anbia (KOA) este parte integranta a Armatei Gardienilor Revolutiei Islamice. Dupa aparitia in Washington Post saptamana aceasta a unui material conform caruia Administratia americana se pregateste sa treaca Gardienii Revolutiei la gruparile teroriste, implicatiile unui astfel de gest devin clare. Daca Gardienii Revolutiei sunt trecuti pe lista neagra a organizatiilor teroriste, din perspectiva SUA, orice firma care desfasoara afaceri cu entitatile apartinand retelei economice detinute de Garzi devine pasibila de inghetarea conturilor pe care le detine in State sau chiar inchiderea filialelor sale americane, scrie Frontpage Magazine. Iar aceasta in conditiile in care majoritatea subcontractorilor proiectelor de miliarde de dolari detinute de KOA sunt mari firme de profil din tarile puternic industrializate ale lumii.


ROMANIA. Ceea ce este mai putin stiut rezida in faptul ca anul trecut KOA a fost direct implicata in sechestrarea platformei petroliere romanesti Orizont, din apele Golfului Persic. Pretinzand ca doreste eliminarea unei firme care are legaturi cu "mafia petrolului" din Iran, Oriental Oil, totodata beneficiara activitatilor de rafinare de pe Orizont, KOA a intervenit prin intermediul Marinei Garzilor Revolutionare pentru a revendica platforma. Care, de altfel, lucrase in ultimii doi ani fara sa fie platita de Oriental Oil, in ciuda insistentelor si interventiilor partii romane, se mai arata in Frontpage Magazine.





Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.