CE BEM, CE MANCAM
Bautura spirtoasa cu aroma de prune produsa de Marex SA nu are in compozitie foarte multe ingrediente, insa combinatia lor poate fi periculoasa pentru consumator, indiferent de varsta sau afectiunile de care sufera.

De pe eticheta aflam ca in compozitia produsului intra: "apa dedurizata, alcool etilic din cereale, zahar, arome de prune, colorant E 150 (caramel)". Tot pe eticheta scrie ca taria alcoolica este de 22%.

ANALIZA. Bautura spirtoasa analizata are la baza alcool etilic alimentar din cereale la care s-au adaugat zahar, arome de prune si colorant caramel (E150), avand o tarie alcoolica de 22% v/v. Nu este specificat precis colorantul caramel, care poate fi E 150a caramel simplu sau E 150b caramel sulfit sau E 150c caramel amoniacal, E 150d caramel sulfit de amoniu. Se cunoaste faptul ca un consum frecvent de alcool are efecte hepatotoxice si neurotoxice, reaminteste profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Produsul este interzis suferinzilor de ficat, de maladii renale, neurodegenerative, celor cu maladii pulmonare, persoanelor cu afectiuni ale tractului digestiv, cu afectiuni cardiovasculare, celor cu intoleranta la alcool.