Politia a anuntat ca va verifica autorizatiile de amplasare si continutul panoului "Tinutul Secuiesc".Liderii UDMR s-au fotografiat in fata
panoului de la intrarea in Covasna „Székelyföld - Tinutul Secuiesc - Szeklerland" si traducerea acestora in secuiasca veche vor putea citi de-acum toti cei care vor intra in Covasna dinspre judetul Brasov, pe drumul national. Inscriptiile, prima cu caractere de doua ori mai mari decit celelalte, sint asezate pe un panou imens, pe care mai apar o poarta traditionala secuiasca, un cuplu de tineri imbracati in costume populare din zona si simbolurile Tinutului Secuiesc, un soare linga o luna noua. Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos, a inaugurat joi, la ora 16.00, in prezenta presedintelui UDMR, Marko Bela, a doi deputati maghiari, Marton Arpad si Tamas Sandor, panoul care strajuieste intrarea in judet.

Considerat de reprezentantii UDMR doar un instrument publicitar, care "nu scoate in evidenta decit identitatea si traditiile secuilor", inaugurarea panoului i-a atras in zona si pe doi reprezentanti ai PRM, deputatul Lia Olguta Vasilescu si presedintele filialei Covasna, Gica Agrigoroaie.

Liderul UDMR a fost apostrofat de deputatul PRM, care i-a reprosat ca nu face decit "sa incite spiritele si sa incurajeze extremismul", exprimindu-si regretul ca n-a venit insotita de vreo 200 de romani. Marko a parat atacul vorbindu-i peremistei despre identitate, traditie si Uniunea Europeana. Dupa festivitate, gazdele i-au servit pe cei prezenti cu kürtös-kalács si palinca.

Sarmizia Fetcu, purtator de cuvint al Inspectoratului General al Politiei, a confirmat pentru Cotidianul ca IPJ Covasna a fost solicitat de Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) sa faca verificari cu privire la legalitatea amplasarii panoului, atit in ce priveste avizele necesare, cit si in ce priveste continutul mesajului.