In functie de tara in care s-au stabilit, de-a lungul secolelor, tiganilor li s-a spus: gitanos (spaniola), zigeuner (germana), gypsies (engleza), gitans (franceza), zingari (italiana), tigani (rusa) s.a.m.d.
Din 1990, crezand ca este mai...aca
In functie de tara in care s-au stabilit, de-a lungul secolelor, tiganilor li s-a spus: gitanos (spaniola), zigeuner (germana), gypsies (engleza), gitans (franceza), zingari (italiana), tigani (rusa) s.a.m.d.
Din 1990, crezand ca este mai...academic, autoritatile noastre au hotarat sa-i numim pe tigani romi sau, mai scurt, romi, acceptand ca acestia sa aiba (unic in lume) un imparat si un rege. S-a plecat de la principiul ca aceasta minoritate etnica trebuie si poate sa-si mentina cutumele, traditiile si obiceiurile, inlesnindu-le si invatarea intr-o limba asa-zis strabuna. In mare parte, legile lor au fost si sunt respectate, atata timp cat nu ating normele convietuirii intr-un stat modern, civilizat. Sunt acceptate chiar si unele precepte ale bulibasilor, considerati justitiarii comunitatilor de romi. Au organizatii de tot felul (inclusiv de breasla), sarbatori la iarba verde, iau parte la festivalurile minoritatilor din Romania si, mai ales, artistii lor sunt prezenti in spectacole si turnee internationale.
Si cu toate astea, faima tiganilor romani, in Uniunea Europeana, este de alta natura. Cum-necum, au impanzit continentul, devenind in scurt timp subiecte de prima-pagina, cum se spune, in mass-media occidentala. Cersetoria si hotia, traficul de carne vie si vanzarea copiilor, asocierea in bande multinationale pentru comiterea unor talharii de rasunet au facut ca numele de rom-Romania sa fie citat in mai toate rapoartele politiilor din Italia, Spania, Franta, Germania, Anglia si chiar Irlanda si Islanda!
Toti i-au primit, pe considerentul ca au dreptul la libera circulatie si munca in Europa (unii au ajuns chiar in America de Nord), dar autohtonii s-au convins repede ca pe noii sositi nu munca ii pasioneaza si nici vizitarea obiectivelor turistice cultural-istorice! Pe langa orase mari sau mai mici, din Italia, Spania si Franta, si-au stabilit tabere de corturi, au dat iama in localnici, au infestat unele dintre aductiunile de apa, devenind adevarate focare de instabilitate zonala, atat din punct de vedere sanitar, cat si social. In unele parti, s-a incercat profesionalizarea adultilor si scolarizarea tinerilor, dar fara folos, cei mai multi preferand sa cerseasca, sa sparga bancomate si, recent, sa fure copii pentru rascumparare (s-a intamplat pe o plaja din Insula Femeilor, din apropiere de Palermo, Sicilia).
Culmea este ca, de cand tiganii din Romania se numesc romi, si spun ca in tara lor sunt persecutati, tot mai multi tigani din Bulgaria si fosta Iugoslavie, prinsi pe picior gresit in UE, spun ca sunt romi, adica, vezi draga doamne, din nordul Dunarii! Asa s-a intamplat ca printre cei expulzati, cu sutele, in avioane speciale, din tarile unde facusera blastamatii, s-au aflat pe aeroportul din Bucuresti si cativa "stranieri"...
Inchei aceasta succinta relatare cu o intrebare fundamentala: de ce Imparatul si Regele... romilor, ca si multii bulibasi din Romania nu se implica direct si autoritar in destinul supusilor lor? Oare acestia, ca si organizatiile oficiale, nu sunt constienti ca actiunile acestora aduc atingere prestigiului etniei lor, ca sa nu mai vorbesc de al Tarii in care si ei s-au nascut!? Oare pe ei nu-i intereseaza, cum sunt catalogati romii in strainatate? Pana azi, nu am vazut nici o luare de pozitie a mai-marilor tigani fata de rusinea adusa etniei si implicit tarii!
P.S. Vezi "Rascoala tiganilor din Sofia" de la rubrica "Eveniment"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.