Cartierul Krasna Poliana (Poiana Frumoasa) din Sofia este zguduit de mai multe zile de tulburarile provocate de tiganii din zonele numite Fakulteta (Facultatea) si Baracile Vietnameze. In anii '80 Vietnamul si-a platit datoria catre Bulgaria trimi
Cartierul Krasna Poliana (Poiana Frumoasa) din Sofia este zguduit de mai multe zile de tulburarile provocate de tiganii din zonele numite Fakulteta (Facultatea) si Baracile Vietnameze. In anii '80 Vietnamul si-a platit datoria catre Bulgaria trimitand muncitori. Dupa plecarea lor, baracile in care au locuit acestia au fost ocupate de tigani.
Tulburarile au inceput duminica seara cand trei tigani au fost agresati de un grup de skinheads. In sprijinul acestora au venit circa doua sute de persoane - nivelul fortelor de ordine trimise la fata locului fiind de doar 40 de oameni. Manifestarile violente ale tiganilor din Fakulteta au continuat in fiecare seara - culminand cu noaptea de miercuri spre joi cand pe strazile din Krasna Poliana au iesit aproximativ 400 de oameni inarmati cu furci, topoare, bate si cutite. Tiganii au motivat aceste manifestari spunand ca se tem ca vor fi atacati de skinheads. Politia bulgara a evitat sa intre in ciocniri cu manifestantii, mentinand o forta minima la fata locului. Tiganii reprezinta un procent de 4,7% din populatia de 7,8 milioane a Bulgariei.
foto: SEGA Premierul bulgar, Serghei Stanisev, a declarat ca este necesara o investigatie serioasa cu privire la motivele confruntarilor dintre bulgari si etnici romi, care au avut loc in noaptea de 13 august la Sofia, relateaza Sofia Echo, in pagina electronica, preluata de Mediafax.
Violentele cauzate zilele trecute la Sofia de un grup de romi sunt rezultatul discriminarii, sustine Comitetul Helsinki, excluzand insa posibilitatea extinderii incidentelor in toata tara, relateaza Mediafax. Organizatiile pentru drepturile omului sustin ca incidentele sunt reprezentative pentru situatia romilor din Bulgaria, majoritatea saraci, analfabeti si marginalizati. "Exista multe elemente - tensiuni etnice, probleme sociale, discriminare grava impotriva ghetourilor de romi", spune Emil Koen, reprezentantul Comitetului Helsinki.
Arest pentru purtatorii de cutit
Dupa ce sute de romi au vandalizat miercuri noaptea cartierul Krasna Poliana din Sofia, unde s-au adunat de teama unui nou atac al neonazistilor, primarul Boiko Borisov a decretat ca orice persoana care umbla pe strada cu arme albe sa fie arestata imediat, relateaza presa bulgara de joi, preluata de Rompres.
foto: SEGA "Romii au devastat un cartier din Sofia sub privirile politistilor", scrie cotidianul bulgar Sega pe prima pagina. "In cursul noptii, peste 400 de oameni au vandalizat locul cu salbaticie, reactionand la un zvon ca vor fi atacati de <<skinheads>>. Sute de romi infuriati, inarmati au ocupat cartierul Krasna Poliana si in de-cursul a patru ore au facut ravagii, distrugand totul in cale", noteaza Sega. Alte titluri din presa bulgara sunt "Ciocnirile etnice zguduie Sofia" (Dnevnik) sau "Nici un arestat pentru pogromul din Krasna Poliana" (24 Ceassa). "Scenele de revolta ale romilor au lasat impresia ca fac parte dintr-un spectacol foarte bine regizat", scrie la randul sau Standart News. Dupa o noua noapte de violenta si de ostilitate a romilor fata de bulgari, in cartierul Krasna Poliana, primarul Boiko Borisov a intrat de urgenta in sedinta cu comandantul adjunct al politiei din Sofia si au convenit ca toate persoanele care atenteaza la siguranta publica sa fie arestate imediat, ordinul referindu-se la "oricine merge pe strada cu un cutit, topor sau furca", relateaza Novinite.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.